Mortalitatea și riscul de septicemie cresc semnificativ la persoanele cu obezitate

©

Autor:

Mortalitatea și riscul de septicemie cresc semnificativ la persoanele cu obezitate
Excesul de greutate, activitatea fizică insuficientă și fumatul sunt principalii factori care ne fac vulnerabili în fața patogenilor ce pătrund în torentul sanguin. De asemenea, aceștia cresc mortalitatea, contribuind la apariția a numeorase boli non-comunicabile precum afecțiunile cardiovasculare, diabetul tip 2, obezitatea, hipertensiunea arterială, dislipidemiile și unele tipuri de cancer.

Septicemia sau sepsisul reprezintă o infecție severă cu o rată foarte crescută de mortalitate, mai mare de 20%, fiind responsabilă de decesul a peste 6 milioane de oameni anual, în întreaga lume. Citiți mai multe despre septicemie. 

Cercetătorii din cadrul Mid-Norway Center for Sepsis Research au analizat îndeaproape relația dintre stilul de viață, obezitate și riscul de a fi afectat de sepicemie, respectiv riscul de deces din această cauză. În acest scop au examinate aproximativ 2000 de persoane cu septicemie care au participat la studiul HUNT (Nord-Trøndelag Health Study).

Obezitatea, un rol cheie în creșterea riscului de sepsis

Am remarcat că obezitatea este un factor de risc major pentru speticemie,” afirmă doctorul Julie Paulsen. Comparativ cu indivizii cu o greutate în limite considerate sănătoase, persoanele care prezentau suprapondere și un indice de masă corporală (IMC) între 30 și 35 kg/m2 aveau un risc mai mare cu 30%, în timp ce participanții cu valori ale indicelui mai mari de 40, corespunzătoare obezității, au înregistrat un risc de 3 ori mai mare de septicemie decât cei normopondeerali.

De asemenea, „persoanele cu un IMC peste 35 și care erau fumătoare și inactive din punct de vedere fizic au prezentat un risc de 5 ori mai mare de sepsis comparativ cu persoanele normoponderale, active, nefumătoare,” punctează Paulsen.

În comparație cu cei nefumători, în cazul persoanelor fumătoare riscul a fost cu 50% mai mare, iar cei inactivi fizic au înregistrat un risc dublu comparativ cu participanții care se antrenau cel puțin 1 oră pe săptămână.

Mortalitatea, mai crescută în rândul persoanelor cu obezitate

Cercetarea a revelat că mortalitatea în rândul persoanelor cu obezitate este cu mult mai mare decât în cazul persoanelor normoponderale. La cei cu suprapondere, riscul crește cu circa 35%, iar la cei cu indice de masă corporală mai mare de 40, riscul de mortalitate prin sepsis se triplează.

Acest studiu este extrem de prețios deoarece evidențiază modul în care comportamentele ce țin de stilul de viață cresc sau scad incidența infecțiilor severe, în acest caz a septicemiei.

În total, analiza a fot realizată pe circa 64,000 de participanți la studiul HUNT, rezultatele fiind publicate în International Journal of Epidemiology în iunie 2017.

Sursa: News-Medical.Net

Data actualizare: 22-03-2019 | creare: 06-11-2017 | Vizite: 1685
Bibliografie
Obesity plays key role in blood poisoning, link: https://www.news-medical.net/news/20171003/Obesity-plays-key-role-in-blood-poisoning.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea - factor de risc pentru majoritatea formelor de cancer
  • Studiu: cea mai bună opțiune privind chirurgia obezității
  • Rețelele sociale ar putea ajuta în procesul de slăbire
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum