Ar putea exista o legătură între constipație și infecțiile herpetice?

©

Autor:

Ar putea exista o legătură între constipație și infecțiile herpetice?
Un studiu publicat în jurnalul Cell Host & Microbe arată că ar putea exista o asociere între constipație și infecția herpetică, virusul determinând o serie de modificări la nivelul sistemului gastrointestinal.

Persoanele diagnosticate cu herpes genital prezintă deseori simptome precum constipația și retenția urinară (incapacitatea de a goli vezica), însă mecanismul nu a fost complet înțeles până acum. În acest scop, echipa de cercetători a investigat cauza principală a herpesului genital cu virusul Herpes Simplex 1, pe eșantioane de cobai.

Rezultatele au arătat că virusului herpetic are capacitatea de a se răspândi de la zona genitală la nervii coloanei vertebrale, iar ulterior la rețeaua de neuroni de la nivelul sistemului gastrointestinal (sistem nervos enteric), afectând-o. Acest lucru modifică traseul normal al alimentelor de-a lungul tractului digestiv, cauzând mărirea colonului și bolile asociate.

Deși efectele la șoareci sunt diferite de cele de la oameni, aceste rezultate reprezintă o posibilă explicație pentru apariția constipației și afectarea colonului fără cauze stabilite.

Alte virusuri din familia virusului herpetic, inclusiv virusul Epstein-Barr, virusul varicelo-zosterian sau citomegalovirusul au fost identificate la nivelul neuronilor din colon la persoanele afectate de constipație cronică fără cauze stabilite.

Cercetările au fost realizate în cadrul Institutului Medical Howard Hughes și Institutului Național de Sănătate din Statele Unite ale Americii.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 07-06-2019 | creare: 09-06-2016 | Vizite: 4006
Bibliografie
Constipated? Study finds surprising cause, link: https://www.medicalnewstoday.com/releases/310870.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Constipația în timpul sarcinii
  • Constipația
  • Noi abordări terapeutice în colonul iritabil și constipația cronică idiopatică
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum