Sistemul optic pentru monitorizarea copiilor prematuri

©

Autor:

Sistemul optic pentru monitorizarea copiilor prematuri
Bebelușii născuți prematur au nevoie de supraveghere continuă și monitorizarea funcțiilor vitale. Pe viitor, aceștia vor putea fi monitorizați cu ajutorul camerelor video, fără necesitatea utilizării senzorilor atașați pe piele. Sistemul dezvoltat în acest sens face parte din programul de cercetare elvețian NanoTera și va fi testat în cadrul Spitalului Universitar din Zurich.

Sistemul cu camere video de monitorizare a fost dezvoltat pentru a îmbunătăți modul în care pulsul și respirația prematurilor sunt monitorizate. Senzorii cutanați  sunt atât de sensibili că pot genera alarme false frecvent, cauzate de mișcarea celui mic. Cercetătorii menționează și că pot cauza disconfort și pot reprezenta astfel un factor de stres pentru personalul medical și îngrijitori.

Noul sistem nu necesită contact fizic, pulsul copilului fiind detectat prin analiza culorii pielii, identificând fiecare modificare. Respirația este monitoriată prin măsurarea mișcărilor cutiei toracice și a umerilor. Camerele video sunt cu infraroșu, astfel că permit și monitorizarea pe timp de noapte.

Sistemul optic are la bază un algoritm ce procesează datele în timp real. Algoritmul măsoară și analizează pixelii corespunzători culorii pielii și pe baza modificărilor minore determină pulsul. Rezultatele studiului clinic efectuat (pe adulți) au arătat că acest sistem a prezentat aceeași eficiență ca sistemele de senzori cutanați. Sistemul optic urmează a fi testat și pe bebeluși prematuri, pentru a i se demonstra eficiența  în condițiile reale pentru care a fost creat.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 27-06-2021 | creare: 17-04-2017 | Vizite: 1159
Bibliografie
Medically monitoring premature babies with cameras, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/04/170410161941.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Senzorul implantabil de dimensiuni milimetrice care poate monitoriza sănătatea organismului în timp real
  • Un nou tratament pentru problemele de respirație cu care se confruntă bebelușii prematuri
  • O nouă generație de plasturi pentru monitorizarea sănătății
  •