Formulele de lapte pentru sugari nu reduc riscul pentru eczemă și alergii (meta-analiză)

Formulele pentru sugari pe bază de hidrolizate proteice sunt obținute în urma procesării laptelui de vacă. Astfel, proteinele suspectate a fi responsabile pentru declanșarea reacțiilor alergice sunt transformate în structuri proteice de dimensiuni mici, care nu sunt recunoscute de către sistemul imun ca alergeni.
Ghidurile curente cu privire la alimentația sugarilor din America de Nord, Australia și Europa recomandă utilizarea formulelor hidrolizate în primele 4-6 luni de viață pentru a înlocui administrarea formulelor de lapte de vacă standard, în prevenția primară a afecțiunilor alergice în perioada copilăriei
O analiză sistematică Cochrane (2006) nu a remarcat dovezi suficiente și concludente care să susțină afirmația conform căreia hidrolizatele proteice reduc riscul de alergie la proteinele laptelui de vacă. Cu toate acestea, producătorii au dreptul de a promova aceste formule în scopul prevenției afecțiunilor alergice.
Prin intermediul acestei analize s-a dorit confirmarea sau infirmarea recomandărilor cu privire la alimentarea sugarilor și a copiilor mici cu formule obținute prin hidrolizarea proteinelor din laptele de vacă pentru reducerea riscului de a dezvolta alergii sau afecțiuni autoimune.
În cadrul acestei meta-analize au fost evaluate 37 de studii clinice intervenționale care au inclus aproximativ 19,000 de participanți, având drept numitori comuni implicațiile formulelor hidrolizate din laptele de vacă asupra afecțiunilor alergice (eczema, rinita alergică, alergii alimentare, etc.), unele dintre ele chiar asupra diabetului zaharat tip 1 autoimun.
Rezultatele principale în urma acestei cercetări ample nu au confirmat validitatea recomandărilor referitoare la administrarea formulelor de lapte hidrolizate pentru reducerea riscului de a dezvolta alergii și afecțiuni autoimune. De asemenea, rolul protectiv al formulelor parțial hidrolizate în prevenția patologiei alergice nu a fost susținut conform descoperirilor acestei analize.
Concluziile acestui studiu indică necesitatea revizuirii recomandărilor pentru alimentația sugarilor și a copiilor mici. O recomandare unanim acceptată este reprezentată de încurajarea alimentației naturale la sân, care rămâne în continuare modalitatea optimă din punctul de vedere al beneficiilor nutriționale și asupra sănătății generale, de hrănire a sugarilor.
Data actualizare: 11-03-2016 | creare: 11-03-2016 | Vizite: 1831
Bibliografie
(1) Infant milk formula does not reduce risk of eczema and allergies, according to new study, link: https://medicalxpress.com/news/2016-03-infant-formula-eczema-allergies.html (2) Hydrolysed formula and risk of allergic or autoimmune disease: systematic review and meta-analysis, link: https://www.bmj.com/content/352/bmj.i974
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Cercetătorii descoperă cum stresul matern și depresia pot lăsa o urmă de durată asupra ADN-ului sugarilor
- Risc de alergii mai mic la copiii care își ronțăie unghiile sau sug degetul
- Risc mai mare de boli somatice și psihice pentru copiii din orfelinate
- Cercetătorii atrag atenția asupra necesității identificării copiilor aflați la risc de diabet
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Lapte praf de calitate
- Oprirea lactatiei
- Astm bronsic mixt si alergii multiple la copii
- Probleme cu masa - baietel de 3 luni
- Greutate sugar
- Dam sau nu mancare copiilor noaptea?
- Trecerea de la lapte praf la lapte de vaca
- Alimentatie copil cu intoleranta la proteinele din laptele de vaca