Formulele de lapte pentru sugari nu reduc riscul pentru eczemă și alergii (meta-analiză)

©

Autor:

Formulele de lapte pentru sugari nu reduc riscul pentru eczemă și alergii (meta-analiză)
Conform unei meta-analize publicate în The British Medical Journal, care a analizat 37 de studii clinice cu privire la formulele special concepute pentru sugari din hidrolizate proteice, nu a fost posibilă confirmarea rolului acestui tip de formulă în reducerea riscului de a dezvolta alergii.

Formulele pentru sugari pe bază de hidrolizate proteice sunt obținute în urma procesării laptelui de vacă. Astfel, proteinele suspectate a fi responsabile pentru declanșarea reacțiilor alergice sunt transformate în structuri proteice de dimensiuni mici, care nu sunt recunoscute de către sistemul imun ca alergeni.

Ghidurile curente cu privire la alimentația sugarilor din America de Nord, Australia și Europa recomandă utilizarea formulelor hidrolizate în primele 4-6 luni de viață pentru a înlocui administrarea formulelor de lapte de vacă standard, în prevenția primară a afecțiunilor alergice în perioada copilăriei

O analiză sistematică Cochrane (2006) nu a remarcat dovezi suficiente și concludente care să susțină afirmația conform căreia hidrolizatele proteice reduc riscul de alergie la proteinele laptelui de vacă. Cu toate acestea, producătorii au dreptul de a promova aceste formule în scopul prevenției afecțiunilor alergice.

Prin intermediul acestei analize s-a dorit confirmarea sau infirmarea recomandărilor cu privire la alimentarea sugarilor și a copiilor mici cu formule obținute prin hidrolizarea proteinelor din laptele de vacă pentru reducerea riscului de a dezvolta alergii sau afecțiuni autoimune.

În cadrul acestei meta-analize au fost evaluate 37 de studii clinice intervenționale care au inclus aproximativ 19,000 de participanți, având drept numitori comuni implicațiile formulelor hidrolizate din laptele de vacă asupra afecțiunilor alergice (eczema, rinita alergică, alergii alimentare, etc.), unele dintre ele chiar asupra diabetului zaharat tip 1 autoimun.

Rezultatele principale în urma acestei cercetări ample nu au confirmat validitatea recomandărilor referitoare la administrarea formulelor de lapte hidrolizate pentru reducerea riscului de a dezvolta alergii și afecțiuni autoimune. De asemenea, rolul protectiv al formulelor parțial hidrolizate în prevenția patologiei alergice nu a fost susținut conform descoperirilor acestei analize.

Concluziile acestui studiu indică necesitatea revizuirii recomandărilor pentru alimentația sugarilor și a copiilor mici. O recomandare unanim acceptată este reprezentată de încurajarea alimentației naturale la sân, care rămâne în continuare modalitatea optimă din punctul de vedere al beneficiilor nutriționale și asupra sănătății generale, de hrănire a sugarilor.

Data actualizare: 11-03-2016 | creare: 11-03-2016 | Vizite: 1639
Bibliografie
(1) Infant milk formula does not reduce risk of eczema and allergies, according to new study, link: https://medicalxpress.com/news/2016-03-infant-formula-eczema-allergies.html
(2) Hydrolysed formula and risk of allergic or autoimmune disease: systematic review and meta-analysis, link: https://www.bmj.com/content/352/bmj.i974©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Formulele de lapte preparate în biberoane gradate necorespunzător pot afecta sănătatea copilului
  • Formulele pentru sugari din lapte de vacă nu cresc riscul pentru diabet tip 1
  • Formulele de lapte și greutatea sănătoasă la sugari - opinia specialiștilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum