MIT: Un bronz pregătitor înainte de vacanță te protejează de arsurile solare

©

Autor:

MIT: Un bronz pregătitor înainte de vacanță te protejează de arsurile solare

FALS

Cu câteva ședințe la solar sau zile petrecute pe plajă, multe persoane consideră că își pregătesc pielea pentru viitoarea vacanță unde se vor bucura de mult soare. Dermatologii avertizează însă că nu putem vorbi de o protecție solară oferită de un bronz prealabil, ci dimpotrivă, de o creștere a riscului de efecte nocive asupra pielii provocate de razele ultraviolete.

De ce este eronat să ne considerăm la adăpost de arsurile solare dacă ne-am „pregătit” pielea cu un bronz înainte de vacanță?
  • Bronzul este reacția pielii la modificările ADN care au loc în celule ca urmare a expunerii la soare. Este stimulată producția de melanină, care oferă o nuanță mai închisă pielii, în încercarea de a o proteja de noi leziuni. Însă cantitatea de melanină este variabilă în funcție de tipul de piele al fiecărei persoane. Cu cât culoarea pielii, părului și a ochilor este mai deschisă, cu atât e mai mică protecția împotriva radiațiilor ultraviolete. Bronzarea determină leziuni celulare ale melanocitelor și keratocitelor, crescând totodată riscul de cancer. (1), (2)
  • Un bronz anterior oferă o protecție solară nesemnificativă (cifrele din literatura de specialitate indică un SFP de 1-4), iar efectul său împotriva modificărilor ADN induse de soare este inexistent. (3)
  • Oamenii au tendința să nu mai acorde aceeași importanță protecției solare în vacanță, pentru că se bazează pe efectul acelui bronz „pregătitor”. Astfel, riscul implicat de expunerea la radiații crește, pentru că la bronzul anterior vacanței se adaugă la protecția minimă solară din vacanță. (3)
  • Bronzarea la solar presupune expunerea la un nivel ridicat de radiații UVA. Acestea nu ard pielea la fel de repede ca radiațiile UVB, însă pătrund la un nivel mult mai profund al pielii, cauzând o îmbătrânire prematură. Pielea își pierde elasticitatea, apar riduri și pete de culoare mai închisă. Astfel, bronzarea la solar nu doar că nu oferă o protecție împotriva arsurilor ulterioare, dar este și mai periculoasă (statisticile arată că persoanele care se bronzează la solar au un risc mai mare de a dezvolta cancer de piele – un risc cu 74% mai mare de melanom malign, de 2,5 ori mai multe șanse de carcinom celular scuamos și de 1,5 ori mai mare riscul de carcinom bazal celular. (1), (4)

În concluzie, un bronz înainte de vacanță nu ne oferă protecție împotriva arsurilor solare ulterioare. De aceea, pentru a evita efectele nocive ale expunerii la soare, evitați intervalul orar 10-16 și aplicați o cremă cu factor de protecție de cel puțin 15 cu jumătate de oră înainte de expunerea la soare.

Mai multe informații despre protecția solară găsiți aici.

Data actualizare: 31-08-2019 | creare: 26-06-2015 | Vizite: 3152
Bibliografie
(1)Ask the expert: Will getting a tan before going to a sunny environment protect me?, link: https://www.skincancer.org/skin-cancer-information/ask-the-experts/will-getting-a-tan-before-going-to-a-sunny-environment-protect-me
(2)Answers to Common Questions & Debunking Myths, link: https://spots.wustl.edu/SPOTS%20manual%20Final/SPOTS%20Manual%207%20Questions&Myths.pdf
(3)Teens and Indoor Tanning: A Cancer Prevention, Opportunity for Pediatricians, link: https://pediatrics.aappublications.org/content/131/4/772.full.pdf
(4)Can a tanning bed safely provide me with the vitamin D I need:, link: https://www.skincancer.org/skin-cancer-information/ask-the-experts/can-a-tanning-bed-safely-provide-me-vitamin-d
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Monitorizarea expunerii la soare cu ajutorul unui senzor pe suport de hârtie
  • Factori de risc în arsurile solare
  • Cum tratez arsurile solare?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum