Speranțe pentru pacienții cu leucemie mieloidă: un nou tratament ar putea duce la îmbunătățirea prognosticului după remisia bolii

©

Autor:

Speranțe pentru pacienții cu leucemie mieloidă: un nou tratament ar putea duce la îmbunătățirea prognosticului după remisia bolii
Tratamentul leucemiei mieloide acută, unul dintre cele mai mortale cancere de sânge, ar putea fi îmbunătățit prin țintirea celulelor osoase învecinate celulelor canceroase, mai degrabă decât prin țintirea celulelor stem maligne, sugerează cercetări recente, publicate în Cancer Discovery, un jurnal al Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului.
Leucemia mieloidă acută (AML) este unul dintre cancerele de sânge cel mai greu de tratat. Deși pacienții pot obține remisa bolii, folosind medicamente care vizează și distrug celulele stem care dau naștere afecțiunii, în multe cazuri boala revine, consecințele fiind fatale. Pacienții recidivează atunci când apar noi tipuri de celule stem leucemice care evită toate tratamentele existente.

Încercarea de a dezvolta medicamente suplimentare care vizează noi celule stem este o provocare, deoarece cancerul va suferi mutații pentru a evita medicamentele. Studiul actual, condus de cercetătorul Stavroula Kousteni, arată că țintirea celulelor învecinate din măduva osoasă (osteoblastele, celulele care formează osul) ar putea transforma un mediu prietenos pentru celulele leucemice într-unul ostil. Studiul dezvăluie modul în care celulele leucemice atrag osteoblastele să funcționeze în avantajul lor prin eliberarea unei molecule numită chinurenină.

Utilizat în producția de niacină, chiuretina se leagă de un receptor al serotoninei (HTR1B) de pe osteoblaste, trimițând mesajul către osteoblaste pentru a ajuta la cultivarea celulelor leucemice prin secretarea unei proteine ​​de răspuns în fază acută (SAA1). SAA1 le spune apoi celulelor leucemice să producă mai multă chinurenină și apare un cerc vicios care duce la o mai mare progresie a bolii.

Interferența dintre celulele leucemice și osteoblaste poate fi întreruptă, au descoperit cercetătorii. În experimente cu șoareci, eliminarea genetică a receptorului de serotonină care leagă chinurenina a determinat blocarea progresiei celulelor leucemie. La șoarecii cu recidivă a cancerului, un medicament experimental care inhibă sinteza chinureninei „a avut un efect substanțial în combinație cu chimioterapia tradițională, încetinind progresia bolii”, spune co-autorul Galán-Díez, cercetător asociat la Universitatea Columbia.

sursa: Science Daily
foto: Celulele leucemice (roșii) sunt prezentate în măduva osoasă (albastru) a șoarecilor cu leucemie mieloidă acută. Fotografie prin amabilitatea lui Stavroula Kousteni.

Data actualizare: 26-01-2022 | creare: 26-01-2022 | Vizite: 1229
Bibliografie
To stop blood cancer, target the bone, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/01/220119121335.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum