Leucemia acuta mieloida - LMA

©

Autor: Redacția ROmedic

Leucemia acuta mieloida - LMA

Leucemia acuta mieloida (LAM) este un tip de cancer al sangelui si al maduvei osoase - tesutul spongios din interiorul oaselor care produce sangele.

Leucemia acuta mieloida este unul din cele patru tipuri principale de leucemie, care evolueaza rapid si afecteaza un grup de globule albe numite celule mieloide. Acestea se dezvolta si se transforma in celule sanguine mature (globule rosii, globule albe si trombocite). Acest tip de leucemie se mai numeste si leucemie mieloblastica acuta, leucemie granulocitara acuta sau leucemie non-limfocitica acuta.


In conditii normale, maduva osoasa produce celule imature (stem) in mod controlat. Acestea se maturizeaza si se specializeaza, transformandu-se intr-un anumit tip de celula sanguina. La bolnavii de leucemie acuta mieloida, maduva osoasa produce celule imature care nu se maturizeaza si nu isi pot indeplini functiile. In plus, ele se multiplica rapid si suprima productia de celule sanguine sanatoase, lasand organismul expus la infectii, anemie sau hemoragii. Celulele leucemice pot disemina in alte regiuni ale corpului.


Leucemia acuta mieloida este cea mai comuna forma de leucemie. Boala progreseaza rapid daca nu este tratata, dar initial raspunde la tratament. Din nefericire, numerosi bolnavi de leucemie acuta mieloida sufera o resuta. Cercetarile se axeaza pe reducerea riscului de recidiva si pe obtinerea de rezultate pozitive pe termen lung la bolnavii de leucemie acuta mieloida.

Mai rara la copii (20% dintre cazuri), leucemia acuta mieloida se observa cu precadere la adulti.


Semne si simptome

Semnele si simptomele comune ale stadiilor precoce de leucemie acuta mieloida sunt asemanatoare cu cele ale unei gripe:
  • febra
  • pierdere in greutate
  • dureri osoase
  • letargie si oboseala

Semnele si simptomele specifice de leucemie acuta mieloida sunt cauzate de deficienta de celule sangvine functionale, ca rezultat al proliferarii celulelor leucemice. O serie de probleme pot sa apara, in functie de tipul de celule sangvine afectate:
  • globule rosii (hematii) – deficienta de globule rosii (anemie) poate cauza dificultati respiratorii, oboseala si paloare.
  • globule albe (leucocite) – au rolul de a apara organismul impotriva infectiilor. Scaderea numarului de leucocite (leucopenie) sau a unui tip de globule albe numite neutrofile (neutropenie) poate avea ca rezultat infectii frecvente.
  • plachete sangvine (trombocite) – opresc hemoragiile prin formarea cheagurilor sangvine. Scaderea numarului de plachete (trombocitopenie) determina hemoragii si echimoze (vanatai) frecvente: hemoragii nazale, sangerari ale gingiilor sau mici leziuni ale pielii (petesie).

Leucemia acuta mieloida poate fi responsabila si pentru sangerarea gingiilor, menstruatii anormale si marirea splinei sau a ficatului. Ganglionii limfatici se pot inflama. Daca leucemia acuta mieloida disemineaza la sistemul nervos central sau la alte organe, determina dureri de cap, slabiciune, varsaturi, vertije si tulburari ale vederii.

Cauze

Cauza care determina leucemia acuta limfoida este afectarea ADN-ului celulelor din maduva osoasa. In conditii normale, ADN-ul poate fi comparat cu un set de instructiuni ce stabileste modul si timpul in care celulele cresc si se divid. Unele gene ale ADN-ului, numite oncogene, promoveaza diviziunea celulara. Altele, numite gene supresoare tumorale, incetinesc diviziunea celulara si determina distrugerea celulelor la momentul adecvat.

Leucemia survine atunci cand afectarea ADN-ului determina activarea oncogenelor sau inactivarea genelor supresoare tumorale. In aceasta situatie, producerea de celule devine anarhica, necontrolata. Maduva osoasa produce celule imature care se transforma in celule leucemice numite mieloblasti. Celulele anormale nu pot functiona in mod corect, se pot acumula, suprimand productia de celulele sanatoase.


Mutatiile care provoaca leucemia sunt in general dobandite - si nu mostenite – dar cauza acestor mutatii nu a fost pe deplin deslusita. In unele cazuri, afectarea ADN-ului este rezultatul unei expuneri la substante cancerigene sau al sedintele anterioare de chimioterapie pentru tratarea altor cancere. Leucemia acuta mieloida poate evolua si din alta boala de sange sau din leucemii cronice (leucemie mieloida cronica), mielodisplazie sau alte afectiuni ce determina producerea excesiva de celule de catre maduva osoasa (sindroame mieloproliferative).


Diagnostic

Diagnosticul este suspectat de la numararea formulei sangvine care pune in evidenta fie un numar crescut de globule albe si mai ales prezenta unor celule tinere anormale, fie o leucopenie (scaderea numarului de leucocite). Diagnosticul va fi confirmat printr-o mielograma (examen al maduvei osoase), ce va evidentia o infiltrare de celule blastice.

Hemograma va evidentia un numar crescut de globule albe, alaturi de scaderea numarului de globule rosii si plachete. Prezenta blastilor - celule imature ce se gasesc in mod normal in maduva osoasa, dar nu si in sangele circulant  - este o dovada a prezentei leucemiei acute mieloide.

Mielograma (analiza maduvei osoase) este un examen utilizat pentru confirmarea diagnosticului de leucemie acuta mieloida. O proba de maduva osoasa este recoltata din creasta iliaca posterioara, cu ajutorul unui ac special.

Punctia lombara - in unele cazuri, este necesara colectarea unei cantitati de lichid ce inconjoara maduva spinarii pentru a cerceta prezenta de celule leucemice.

Probele recoltate vor fi analizate la microscop, iar celulele sangvine sunt clasificate in functie de marime, forma si de alte caracteristici. Astfel se stabileste tipul si subtipul de leucemie in cauza.

Tipurile de leucemie acuta mieloida (LAM) sunt clasificate in 8 subtipuri, in functie de gradul de maturare al celulelor canceroase in momentul diagnosticului si de gradul lor de diferentiere fata de celulele normale.

Stabilirea subtipului este importanta pentru adoptarea unui tratament optim.

Tratament

Tratamentul de baza pentru leucemia acuta mieloida consta in chimioterapie ce comporta in mod succesiv o etapa de inductie, urmata de consolidare sau chiar de intensificare printr-un transplant de maduva osoasa sau de celule-stem autologice la pacientii tineri, in cazul obtinerii unei remisii complete.


Prognosticul depinde in special de varsta, tipul citologic al blastilor, anomaliile cromozomiale, prezenta unei boli preexistente a maduvei osoase si bineinteles, de raspunsul la tratament.

Inducerea remisiei

Scopul acestei etape este acela de a distruge celulele leucemice din sange si maduva osoasa. Totusi, inducerea remisiei nu distruge toate celulele leucemice, deci sunt necesare alte tratamente pentru a preveni posibilele recidive.

Terapia de consolidare

Numita si terapie post-remisie, etapa de mentinere sau intensificare, aceasta etapa a tratamentului are drept scop distrugerea celulelor leucemice ramase. Este considerata drept o etapa esentiala pentru scaderea riscului de recidiva.

Acest tip de leucemie acuta necesita un tratament chimioterapeutic mai agresiv. Daca leucemia persista chiar si dupa una sau mai multe perioade de remisie, se procedeaza la o grefa de maduva osoasa. Pacientul primeste in acest caz o maduva osoasa sanatoasa de la un donator compatibil. Daca gasirea unui donator compatibil nu este posibila, se poate practica o autogrefa de maduva osoasa (grefa a propriei maduvei osoase dupa distrugerea celulelor anormale).

Aceasta metoda permite obtinerea unor remisii prelungite in numeroase leucemii ale copilului si in unele leucemii ale adultului.


Data actualizare: 02-12-2013 | creare: 18-01-2007 | Vizite: 76988
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum