Stă în puterea părinților să ajute adolescenții care nu dorm suficient

©

Autor:

Stă în puterea părinților să ajute adolescenții care nu dorm suficient
Somnul insuficient la adolescenți pare a se transforma într-o epidemie cu urmări extinse, ce pot include o incidență ridicată a anxietății și depresiei, inslusiv gânduri și acțiuni de sinucid.
Cercetătorii de la University of Rochester au desfășurat un studiu care a inclus intervievarea adolescenților de 14-17 ani și a părinților acestora, precum și păstrarea unor jurnale de somn. Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Sleep.

Anterior, experții enunțaseră mai multe motive pentru lipsa somnului suficient la adolescenți: numărul mare de teme, prea multe activități extracuriculare, consumul de cafea, ora de începere a școlii în contratimp cu ritmul circadial al copilului, utilizarea ecranelor electronice înainte de ora de culcare.

Studiul de față însă, a relevat următoarele elemente-cheie:
 • Ora de culcare impusă de părinți și începerea școlii la târziu sunt factori decisivi pentru durata de somn, nivelul de energie în timpul zilei și simptomele depresive.
 • Mai mult de 50% dintre părinți nu impun o oră de culcare sau reguli înainte de somn.
 • Privitul ecranelor seara sau consumul de cafea nu afectează în mod semnificativ numărul orelor de somn la adolescenți.

Prin urmare, soluția cercetătorilor de la University of Rochester este simplă: consecvența părinților în păstrarea unei ore fixe de culcare pentru adolescenți.

Cercetătorii admit faptul că este dificil pentru părinți să impună o oră de culcare, însă chiar cu riscul unor conflicte, beneficiile mentale pentru copii sunt importante. În mod ideal, ar trebui să existe un comun acord între părinți și copii.

sursa: MedicalXpress
foto: The American Academy of Sleep Medicine (AASM). Credit: University of Rochester illustration/Michael Osadciw

Data actualizare: 14-01-2020 | creare: 14-01-2020 | Vizite: 432
Bibliografie
Parents aren't powerless when it comes to sleep-deprived teenagers, link: https://medicalxpress.com/news/2020-01-parents-powerless-sleep-deprived-teenagers.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Îmbunătățirea calității somnului în rândul adolescenților
 • Somnul slab, asociat cu un risc crescut de depresie la adolescenți
 • Somnul insuficient la adolescenți, asociat cu comportamente riscante și o slabă sănătate mintală
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum