Somnul slab, asociat cu un risc crescut de depresie la adolescenți

©

Autor:

Somnul slab, asociat cu un risc crescut de depresie la adolescenți
Perturbarea cronică a somnului în timpul adolescenței poate duce la depresie atât la bărbați, cât și la femei, potrivit unui nou studiu condus de cercetătorii Universității din Ottawa. Constatările lor, publicate în revista Behavioral Brain Research, sunt deosebit de relevante în contextul unei pandemii, atunci când sănătatea mintală a adolescenților este deja sub tensiune.
Peste 264 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de depresie, o tulburare de dispoziție predominantă care afectează calitatea vieții și care se manifestă frecvent prin stare generală de rău, libidou redus, întreruperi ale somnului și tendințe suicidare, în cazurile severe. Conform statisticilor, există de două ori mai multe femei diagnosticate cu depresie. Dovezile preliminare sugerează că persoanele din Canada, țara de origine a cercetătorilor, se confruntă cu simptome depresive mai accentuate în acest an, probabil ca urmare a modificărilor stilului de viață datorate pandemiei COVID-19.

Adulții cu depresie au adesea simptome depresive la începutul adolescenței. Cu toate acestea, cauzele care stau la baza depresiei adolescenților și ratele de prevalență specifice sexului rămân neclare. O teorie populară sugerează că depresia provine de la adolescenți supraexpuși la stres și că diferențele dintre ratele depresiei la bărbați și femei sunt atribuite unei vulnerabilități crescute a femeilor la stresul cronic. Perturbarea somnului este unul dintre factorii de stres comun în timpul dezvoltării adolescenților.

Pentru a investiga dacă întreruperile repetate ale somnului afectează diferențial bărbații și femeile, cercetătorii au folosit modele de șoareci și au examinat răspunsurile acestora la stres. În cadrul studiului, șoarecilor le-a fost întrerupt ciclul de somn manual în primele patru ore de odihnă, pentru opt zile consecutive, iar mai apoi au fost apoi expuși unui factor de stres pentru a evalua comportamentul asemănător depresiei. Rezultatele au arătat că șoarecii de vârstă medie au prezentat un comportament depresiv semnificativ mai mare după doar 7 zile de întârziere a somnului, în timp ce șoarecii adulți nu au prezentat un comportament depresiv în condiții similare.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 11-12-2020 | creare: 11-12-2020 | Vizite: 392
Bibliografie
Poor sleep can lead to depression in adolescents, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/12/201207150447.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Somnul poate fi de vină atunci când adolescenții își pierd plăcerea de a trăi
  • Îmbunătățirea calității somnului în rândul adolescenților
  • Somnul insuficient la adolescenți, asociat cu comportamente riscante și o slabă sănătate mintală
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum