Stilul de viață nociv ucide anual 16 milioane de persoane

©

Autor: Redacția ROmedic

Stilul de viață nociv ucide anual 16 milioane de persoane
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a atras atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă stilul de viață nesănătos, arătând că până la 16 milioane de oameni sunt uciși anual de boli și afecțiuni provocate de obiceiuri dăunătoare precum fumatul, abuzul de alcool, consumul excesiv de zahăr și sare.

Acești factori au dus la o „epidemie” de boli cronice care constituie cauzele principale de mortalitate la nivel global. Este vorba de afecțiunile cardiovasculare, diabetul, bolile pulmonare și o serie de cancere, care în 2012, de exemplu, au provocat decesul a 30 de milioane de bolnavi, dintre care 16 milioane aveau vârsta sub 70 de ani.

Majoritatea persoanelor din cele 16 milioane (82%) trăiesc în state cu un nivel al veniturilor slab sau mediu. OMS consideră că dacă s-ar aloca mai multe resurse pentru promovarea obiceiurilor sănătoase de viață (circa 1-3 dolari de persoană), viața a milioane de oameni ar putea fi salvată.

Iată care sunt mai exact consecințele unor obiceiuri nesănătoase:
  • aproximativ 6 milioane de oameni mor anual din cauza fumatului
  • 3,3 milioane de decese sunt provocate de abuzul de alcool
  • 3,2 milioane de morți sunt legate de lipsa de activitate fizică
  • 1,7 milioane de persoane decedate din cauza unui consum excesiv de sare.

La aceste cifre se adaugă și un număr de 42 milioane de copii cu vârsta sub 5 ani care suferă de obezitate și 84% dintre adolescenți care nu fac suficientă mișcare.

Pentru a gestiona această situație, s-au propus la nivel mondial nouă obiective pentru schimbarea obiceiurilor de viață negative, scopul general fiind reducerea cu afecțiunilor cronice mortale prezentate mai sus cu un sfert, în perioada 2011-2025.

Primele măsuri luate, interzicerea reclamelor la tutun și alcool și taxarea alimentelor care conțin un nivel prea mare de sare și cofeină a dat deja rezultate, conform OMS. Din păcate, nu în toate statele s-au luat astfel de măsuri.

Dacă nu se face nimic pentru remedierea acestei situații, se estimează că tratamentul și îngrijirile necesare în bolile cronice se vor ridica la 7 trilioane de dolari din economia globală, în următorii zece ani. 

Sursa:  Medical Xpress

Data actualizare: 15-08-2019 | creare: 22-01-2015 | Vizite: 1766
Bibliografie
'Lifestyle' diseases kill 16 mn prematurely: WHO, link: http://medicalxpress.com/news/2015-01-lifestyle-diseases-mn-prematurely.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: