Pericolele utilizării Facebook-ului
Autor: Redacția ROmedic

O unealtă din ce în ce mai folosită la nivel global pentru menținerea legăturii cu prietenii, Facebook-ul are și efecte negative asupra stării de spirit a utilizatorilor săi. Timpul îndelungat petrecut pe Facebook, precum și compararea inevitabilă care are loc între propria viață și cea a prietenilor, plină de evenimente fericite și împliniri, ar putea duce la simptome depresive, conform rezultatelor unui studiu realizat în cadrul Universității din Houston.
Compararea socială este un subiect intens studiat în contextele tradiționale ale interacțiunii umane încă de la începutul anilor 1950, dar examinarea acesteia este abia la început în ceea ce privește cadrul online. Rezultatele preliminare arată însă că efectele comparării sociale în mediul online sunt mult mai negative.
Două studii au fost desfășurate de echipa de cercetare pentru a evidenția modul în care utilizatorii de Facebook se compară cu ceilalți. Ambele au arătat că aceștia se simt în general deprimați ca urmare a comparării, fără ca aceste rezultate să însemne că Facebook-ul ar cauza depresia, ci că între timpul petrecut pe Facebook și sentimentele depresiei există o corelație pozitivă.
De ce ar fi compararea socială cu ceilalți, realizată prin intermediul Facebook-ului, mai periculoasă decât cea din mediul real? Autorii acestui studiu consideră că în primul rând prin această platformă de socializare avem acces la mult mai multe informații personale ale prietenilor decât am avea într-o interacțiune față în față. În plus, majoritatea persoanelor postează doar aspectele pozitive din viața lor, omițându-le pe cele neplăcute. Astfel, impresia care se formează asupra vieții lor este eronată, iar raportarea la aceasta aduce inevitabil sentimente negative.
Studii viitoare asupra acestor efecte ar putea oferi informații suplimentare pentru realizarea unor intervenții de conștientizarea a oamenilor despre necesitatea reducerii timpului petrecut pe Facebook.
Sursa: Medical Xpress
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Avertisment din partea cercetătorilor: evitați statul prelungit la televizor
- Îmbătrânirea celulară este asociată cu modificările structurale ale creierului
- Lucrul în afara programului poate afecta sănătatea psihică
- Animalele de companie reduc depresia și anxietatea, efect mai pronunțat în cazul femeilor
- 5- Htp cat de eficient este pt tratarea depresiei?
- La 16 ani am suferit pt prima data o depresie/tulburare anxioasa
- Depresia si atacurile de panica
- Cum se poate trata anxietatea??-
- Orifril long 300mg
- Nascuta in corpul gresit sau am probleme mintale
- Cand rad ma ia ameteala rau
- Mamica disperata: insomnii, depresie
- A fost diagnosticat cu tulburare psihica acuta..
- Colonul iritabil este in stransa legatura cu depresia, anxietatea?