Studiile preliminare arată că vaccinul britanic împotriva SARS-CoV-2 este sigur și eficient

©

Autor:

Studiile preliminare arată că vaccinul britanic împotriva SARS-CoV-2 este sigur și eficient

Un studiu publicat recent arată că un posibil vaccin pentru COVID-19 este în dezvoltare.
Prima fază a cercetării a fost realizată pe 1.077 de adulți sănătoși care au manifestat răspuns imunitar până la 56 de zile de la începerea experimentului. Se crede că efectul este chiar mai puternic după o a doua doză de vaccin. Prin comparație cu grupul de control care a primit un vaccin pentru meningită vaccinul pentru SARS-CoV-2 a cauzat efecte secundare minore iar multe dintre ele au putut fi reduse prin administrarea de paracetamol. (1)

În mod ideal vaccinul împotriva noului coronavirus ar trebui să fie eficient după aproximativ două doze (de vaccin) și să protejeze mai ales populația aflată în zona de risc, vârstnicii și persoanele cu afecțiuni cronice timp de cel puțin șase luni; în plus, se speră descoperirea unei modalități de reducere a gradului de transmisie. Studiul acesta realizat în Regatul Unit este încă la început pentru a ști dacă oferă această protecție grupelor vulnerabile. Se speră ca faza 2 și faza 3 a experimentelor să arate rezultate similare, deci o protecție în fața SARS-CoV-2 și în Brazilia și Africa de Sud. (2, 3)

Potrivit cercetătorilor de la Oxford noul vaccin ar trebui să atace atât virusul care circulă în organism cât și celulele deja afectate. Cu alte cuvinte se dorește declanșarea răspunsului imunitar în fața noului coronavirus.

Experimentul a implicat administrarea noului vaccin unui grup de 543 de oameni; grupul de control a fost reprezentat de persoanele care au primit vaccinul anti-meningită. Dintre aceștia 113 persoane au fost rugate să ia paracetamol înainte și timp de 24 ore după administrarea vaccinului pentru a reduce din efectele secundare.

Ulterior, participanții la studiu au fost împărțiți în patru grupe. Prima grupă reprezentată de 88 de persoane a fost ținută sub observație pentru anticorpi și răspunsul celulelor imunitare T. Grupei a doua reprezentate de 412 oameni i s-a luat sânge pentru a vedea răspunsul imunitar, iar grupei a patra (567 de persoane) i s-a făcut teste serice pentru a vedea răspunsul imunitar. Persoanele din grupa a treia, zece la număr, au primit doar vaccinul pentru COVID-19 și au mai primit o doză la 28 de zile de la prima.

Rezultatele au arătat că printre efectele secundare s-au numărat oboseala și durerile de cap (în 70% dintre cazuri), care au fost ameliorate în cazul celor care luaseră paracetamol. Alte efecte secundare au inclus durere în locul injectării, dureri musculare, frisoane, febră. Mai mult, în cazul persoanelor care au primit și a doua doză de vaccin efectele secundare au fost reduse mult la a doua doză.

Cercetătorii au descoperit un răspuns imunitar puternic în cazul celulelor imunitare T. Efectul maxim a apărut la circa 14 zile de la vaccinare iar după ziua a 56-a protecția a început să scadă.

În ceea ce privește răspunsul anticorpilor, efectul maxim al vaccinării s-a atins în ziua a 28-a de după vaccinare și s-a păstrat ridicat până la ziua a 56-a în cazul celor care au primit o singură doză de vaccin. Răspunsul a fost și mai puternic în cazul celor care au primit o a doua doză de vaccin.

După 28 de zile de la vaccinare s-au descoperit în corpurile voluntarilor (în 91% dintre cazuri) anticorpi care să lupte împotriva SARS-CoV-2 după o singură doză de vaccin.

Oamenii de știință spun că aceste rezultate sunt promițătoare și că următoarele faze sunt vitale pentru validarea vaccinului. Încă nu se știe cât de puternic trebuie să fie răspunsul imunitar provocat de vaccin pentru a proteja împotriva noului coronavirus.

Printre limitările studiului, spun cercetătorii, se află lucrurile specifice studiului; nu se știe cum va acționa vaccinul în populația vârstnică (pentru acest studiu persoanele alese erau sănătoase și aveau o vârstă medie de 35 de ani), persoanele cu diferite afecțiuni cronice, cei de alte etnii sau care se află în zone geografice diferite.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 29-07-2020 | creare: 29-07-2020 | Vizite: 373
Bibliografie
1. UK's vaccine against SARS-CoV-2 is safe and induces an immune reaction, according to preliminary results, https://www.sciencedaily.com/releases/2020/07/200720112213.htm
2. Safety and immunogenicity of the ChAdOx1 nCoV-19 vaccine against SARS-CoV-2: a preliminary report of a phase 1/2, single-blind, randomised controlled trial, https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31604-4/fulltext
3. Encouraging results from phase 1/2 COVID-19 vaccine trials, https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31611-1/fulltext
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  •