Comparație între complicațiile apărute la persoane cu COVID-19 și cu gripă

©

Autor:

Comparație între complicațiile apărute la persoane cu COVID-19 și cu gripă
Complicațiile apărute în urma infecției SARS-CoV-2 reprezintă un subiect intens cercetat, oamenii de știință dorind să identifice cele mai bune metode de management pentru pacienți pe termen scurt, mediu și lung. Întrucât există o lipsă de înțelegere clară cu privire la incidența, simptomele și riscul de complicații COVID-19, un nou studiu publicat în jurnalul Emerging Infectious Diseases al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite (CDC) oferă rezultate ajutătoare pentru gestionarea pandemiei COVID-19.
Studiul de tip retrospectiv de cohortă a beneficiat de un lot impresionant de participanți: 21.615 de pacienți diagnosticați sau tratați pentru COVID-19 în perioada 1 ianuarie 2020 până la 30 septembrie 2020 au fost înrolați în studiu, alături de 2.380.696 de pacienți cărora li sa prescris oseltamivir (Tamiflu), zanamivir, amantadină sau au fost diagnosticați cu gripă de la 1 iulie 2017 până la 30 iunie 2018. Observarea unor noi semne și simptome la pacienții COVID-19 care au prezentat și istoric de gripă în antecedentele personale a orientat studiul spre includerea celui de-al doilea grup de participanți.

Până în prezent, Institutul Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire din Coreea de Sud a definit conceput de „COVID lung”. Acest termen desemnează semne și simptome care se dezvoltă în timpul sau după infecția COVID-19 și care persistă mai mult de patru săptămâni, fără un diagnostic alternativ. La nivel mondial, au fost identificate numeroase tipuri de complicații pe termen lung prin infecția SARS-CoV-2, printre care se numără și oboseala cronică, dificultate în timpul respirației, tulburări cognitive și manifestări cerebrovasculare.

Prin analizarea datelor, cercetătorii au pututa determina și compara grupurile vulnerabile pentru COVID-19, riscul și tipurile de complicații gripale asociate. Rezultatele au indicat faptul că 4.139 de pacienți cu COVID-19 și 678.845 de pacienți cu gripă au prezentat minimum două complicații. Perioada în care au apărut complicațiile a fost diferită pentru cele două grupuri: două până la trei luni de la diagnosticul de boală COVID-19 și două până la șase luni după diagnosticul de gripă.

În cazul persoanelor diagnosticate cu gripă, au fost mult mai frecvent identificate complicații precum boli de piele, pneumonie și astmul. Prin comparație, în grupul de participanți diagnosticați cu COVID-19 s-au semnalat riscuri mult mai mari de cădere a părului, de insuficiență cardiacă, demență și tulburare de dispoziție.

Referitor la repartizarea pe grupe de vârstă, participanții aflați la 20 până la 44 de ani au prezentat cele mai mari șanse de a dezvolta complicații COVID-19. De asemenea, și participanții cu vârste peste 65 de ani au avut risc mult mai mare de complicații, în timp ce un risc semnificativ inferior s-a înregistrat pentru cei sub 19 ani sau cu vârste cuprinde între 45 și 64 de ani. Indiferent de vârstă, persoanele de sex feminin au reprezentat grupul vulnerabil.
O altă informație utilă cuprinsă în acest studiu a fost referitor la procesul de spitalizări: numărul pacienților cu COVID-19 internați cu cazuri ușoare și severe a fost mai mare decât numărul pacienților spitalizați cu gripă. În plus, pacienții spitalizați cu COVID-19 ușoare sau severe au avut șanse mult mai mari de a dezvolta complicații față de cei care nu au fost spitalizați sau cei care s-au prezentat doar în serviciul ambulator.

Pentru a sublinia diferențele existente între cele două tipuri de afecțiuni respiratorii, cercetătorii au concluzionat că riscul de demență, cădere a părului, de tulburări de dispoziție și insuficiență cardiace în COVID-19 a fost ușor mai mare decât cel din cazul gripei și majoritar la pacienții vârstnici, respectiv la adulții tineri. În timp ce complicațiile asociate cu COVID-19 au fost mai ușoare decât complicațiile gripale, studiul subliniază necesitatea de a fi precauți împotriva COVID-19, deoarece rata mortalității este semnificativ crescută.

sursa: News Medical
foto: Hananeko_Studio / Shutterstock.com

Data actualizare: 13-01-2022 | creare: 13-01-2022 | Vizite: 322
Bibliografie
Comparison of COVID-19 and influenza-associated complications, link: https://www.news-medical.net/news/20220109/Comparison-of-COVID-19-and-influenza-associated-complications.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hormonii feminini ar putea proteja femeile de efectele gripei
  • Siguranța medicamentelor pentru gripă în sarcină
  • Eficiența vaccinului antigripal poate fi dată de gene
  •