STUDIU: A fost identificată cauza sindromului ovarului polichistic (SOP)
©
Autor: Cristina Mustață

Citește pe larg în articol despre sindromul ovarului polichistic.
Potrivit unui studiu publicat recent în jurnalul științific Nature Medicine, o nouă asociere a fost identificată între sindromul ovarului polichistic și dezechilibrul matern la care este expus fătul de sex feminin în uter, în special expunerea prenatală la factorul de creștere numit și hormon anti-Müllerian.
Autorii studiului au remarcat concentrații cu 30% mai mari ale hormonului anti-Müllerian la femeile însărcinate diagnosticate cu sindromul ovarului polichistic, comparativ cu cel înregistrat la femeile fără această afecțiune. Datorită componentei ereditare a sindromului, cercetătorii au investigat și în ce măsură fiicele femeilor la care s-a observat dezechilibrul hormonal ar putea prezenta și ele SOP.
Hormonii produși de țesutul adipos și rolul lor în sindromul ovarului polichistic
În acest scop, în cadrul unui studiu realizat pe modele animale cercetătorii au administrat femelelor gestante cantități suficiente de hormon anti-Müllerian astfel încât să se depășească concentrațiile normale, simulând condiția gravidelor cu sindromul ovarului polichistic.
Conform rezultatelor, femelele au dat naștere la urmași de sex feminin cu tendința de a dezvolta sindromul mai târziu și care includ tulburări de fertilitate, pubertate tardivă și ovulație discontinuă. Modificările s-ar putea datora suprastimulării neuronilor GnRH de către horomnul anti-Müllerian, responsabili de reglarea nivelelor de testosteron din organism.
Cercetătorii nu doar că au identificat această posibilă cauză a sindromului ovarului polichistic, dar au testat și o metodă prin care să reverseze procesul, ce a constat în administratea de cetrorelix, un agent farmacologic utilizat în cadrul procedurilor de fertilizare in vitro. La șoriceii cu tendiță de a instala sindromul ovarului polichistic s-a putut observa dispariția simptomelor.
Pentru a verifica ipoteza cauzalității la oameni, respectiv eficiența și siguranța tratamentului farmacologic pentru sindromul ovarului polichistic la femei, sunt necesare în continuare studii clinice ample.
Sursa: IFLScience
Data actualizare: 21-05-2018 | creare: 21-05-2018 | Vizite: 3158
Bibliografie
Scientists Finally Think They Know What Causes Polycystic Ovary Syndrome – And How To Cure It, link: https://www.iflscience.com/health-and-medicine/scientists-finally-think-they-know-what-causes-polycystic-ovary-syndrome-and-how-to-cure-it/ ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Extinderea opțiunilor contraceptive pentru bărbați: o nouă metodă contraceptivă va fi investigată în studii clinice
- Vârsta primei menstruații a fost asociată cu riscul de diabet gestațional
- Avortul medicamentos la domiciliu după 12 săptămâni: o opțiune sigură și eficientă
- Alimentația mamei în sarcină poate proteja sănătatea creierului copiilor și a nepoților
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Sindromul ovarelor polichistice
- Rezultat investigatie ecografica: ovar polichistic (fata 9 ani)
- Pot ramane gravida?
- Posibil, ovare polichistice?
- Sindromul ovarelor polichistice
- Sindromul ovarelor polichistice (SOPC) - testosteron marit - infertilitate
- Sindrom ovar polichistic?
- Anticoncepționale și menstruație prelungita
- Ovare polichistice
- Posibil chist ovarian