Alimentația mamei în sarcină poate proteja sănătatea creierului copiilor și a nepoților

©

Autor:

Alimentația mamei în sarcină poate proteja sănătatea creierului copiilor și a nepoților
Un studiu realizat de Universitatea Monash folosind modele genetice, în special viermi rotunzi (Caenorhabditis elegans), a arătat că mamele care consumă mere și anumite plante la începutul sarcinii pot contribui la protejarea sănătății creierului puilor lor și chiar a generațiilor ulterioare.
Publicat în Nature Cell Biology, cercetările de la Monash Biomedicine Discovery Institute indică faptul că anumite alimente care conțin o moleculă cunoscută sub numele de acid ursolic ar putea ajuta la prevenirea deteriorării funcției creierului.

Investigația s-a concentrat pe celulele nervoase din creier, conectate prin cabluri de comunicare numite axoni, care sunt vitale pentru funcționarea corectă a creierului. Autorul principal al studiului, profesorul Roger Pocock, și echipa sa au descoperit că axonii care devin fragili din cauza funcționării defectuoase pot duce la disfuncții ale creierului și neurodegenerare. Acidul ursolic, prezent în mere și ierburi precum busuioc, rozmarin, cimbru, oregano și salvie, a fost identificat ca un potențial stabilizator pentru acești axoni fragili. Studiul a arătat că acidul ursolic declanșează activarea unei gene responsabile de producerea unui anumit tip de grăsime cunoscut sub numele de sfingolipide. Această grăsime ajută la prevenirea fragilității axonilor și îmbunătățește transportul și sănătatea generală a axonilor, influențând potențial sănătatea creierului în generațiile ulterioare.

Studiul mai sugerează că această sfingolipidă trebuie să călătorească de la intestinul mamei la ouăle ei din uter, pentru a proteja axonii în generațiile viitoare. În timp ce descoperirile sunt promițătoare, cercetătorii subliniază necesitatea unei confirmări suplimentare în studiile pe oameni. Această descoperire revoluționară evidențiază impactul potențial al dietei unei mame în timpul sarcinii asupra sănătății creierului copiilor ei și subliniază importanța unei diete sănătoase pentru dezvoltarea optimă a creierului.

sursa: News Medical

Data actualizare: 08-08-2023 | creare: 08-08-2023 | Vizite: 252
Bibliografie
Mothers' diet during pregnancy can protect brain health of children and grandchildren, link: https://www.news-medical.net/news/20230803/Mothers-diet-during-pregnancy-can-protect-brain-health-of-children-and-grandchildren.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce să nu mănânci în sarcină
  • Expunerea la bacterii bune în timpul sarcinii scade riscul tulburărilor de spectru autist
  • Complicațiile prenatale pot fi reduse printr-o dietă sănătoasă, indică un nou studiu
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum