Vârsta primei menstruații a fost asociată cu riscul de diabet gestațional

©

Autor:

Vârsta primei menstruații a fost asociată cu riscul de diabet gestațional
Potrivit unui studiu al Universității din Queensland, vârsta la care femeile au avut prima menstruație ar putea indica un semnal de alarma asupra apariției diabetului în sarcină.

Cercetătoriide la UQ School of Public Health au analizat datele a peste 4.700 de femei din Studiul longitudinal privind sănătate afemeilor din Australia (Australian Longitudinal Study on Women's Health) și au găsit un număr mare de femei cu menarha la o vârstă fragedă fectate mai târziu de diabet gestațional.

Femeile care au avut prima menstruație la 11 ani au fost cu 50% mai predispuse la apariția diabetului în sarcină, față de femeile care au avut prima menstruație la vârsta de 13 ani. Asocierea s-a menținut și după ce s-a ținut cont de indicele de masă corporală, factorii de stil de viață, copilărie și de reproducere.

Diabetul gestațional este o complicație de sarcină tot mai frecventă, ce poate avea efecte de durată asupra sănătății mamei și a copilului. Potrivit autorilor, pubertatea timpurie a devenit o tendință globală, însă acest fenomen este consoderat un indicator important pentru mai multe probleme de sănătate, inclusiv diabetul gestațional.

„O mare proporție dintre femeile care dezvoltă diabet gestațional sunt obeze sau supraponderale, iar încurajarea acelora dintre ele care au avut o primă menstruație timpurie să aibă grijă la greutate înaintea sarcinii ar putea scădea riscul apariției dianetului gestațional”, afirmă Prof. Gita Mishra, directorul studiului australian.

Cercetările au fost publicate în revista American Journal of Epidemiology.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 24-07-2019 | creare: 06-03-2017 | Vizite: 872
Bibliografie
Early periods associated with risk of gestational diabetes, link: https://medicalxpress.com/news/2017-03-early-periods-gestational-diabetes.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Alăptarea protejează mamele cu diabet gestațional de diabetul tip 2
  • Diabetul gestațional asociat cu depresia, atât la începutul sarcinii, cât și după naștere
  • Riscul de diabet gestațional este mai crescut dacă perioada de concepție este iarna
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum