Studiu: potențial nou tratament pentru obezitate, descris de cercetători

©

Autor:

Studiu: potențial nou tratament pentru obezitate, descris de cercetători
O nouă sursă de energie care consumă celulele grase brune, despre care cercetătorii spun că indică potențiale noi opțiuni terapeutice pentru obezitate, a fost descoperită de oamenii de știință de la Centrul de Diabet Joslin. Potrivit cercetătorilor, cheia constă în expresia unui receptor numit TRPV1, o proteină cunoscută pentru că poate distinge stimuli nocivi, inclusiv durerea și temperatura.
Grăsimea brună sau țesutul adipos maro este un tip distinct de grăsime care se activează ca răspuns la temperaturi scăzute. Rolul său principal este de a produce căldură, prin arderea caloriilor, pentru a ajuta la menținerea temperaturii corpului. Acest lucru a ridicat perspectiva că o astfel de ardere a caloriilor se poate traduce printr-o scădere în greutate, în special în contextul obezității. „Capacitatea celulelor de grăsime brună de a arde calorii și de a produce căldură, în special la expunerea la temperaturi scăzute, le-au făcut mult timp o țintă atractivă pentru tratarea obezității și a altor tulburări metabolice”, a spus autorul principal al studiului, Yu-Hua Tseng. „Și totuși, originile precise ale adipocitelor brune induse de frig și mecanismele de acțiune au rămas un pic misterioase”.

Sursa acestor celule adipoase a fost considerată anterior ca fiind exclusiv legată de o populație de celule care exprimă receptorul Pdgfrα (receptorul alfa al factorului de creștere derivat din trombocite). Cu toate acestea, dovezi mai ample sugerează că pot exista și alte surse. Identificarea acestor alte surse ar deschide potențiale noi ținte pentru terapie, care ar rezolva utilizarea oarecum inconfortabilă a temperaturilor reci pentru a încerca tratamentul obezității.

Echipa a investigat inițial țesutului adipos brun de la șoareci găzduiți la diferite temperaturi și perioade de timp, folosind în special abordări moderne de secvențiere cu ARN unicelulară pentru a încerca să identifice toate tipurile de celule prezente. Pe lângă identificarea sursei cunoscute anterior de Pdgfrα a celulelor de grăsime brună care arde energie, analiza datelor a sugerat o altă populație distinctă de celule care fac aceeași treabă, celule derivate din mușchiul neted care exprimă TRPV1.

Experimente de laborator au arătat că celulele TRPV1-pozitive au fost o sursă pentru celulele grase brune care apar ca răspuns la frigul din grăsimea albă, extinzând în continuare influența potențială a celulelor precursoare care exprimă TRPV1. Autorii notează că TRPV1 are un rol în detectarea stimulilor nocivi multipli, inclusiv capsaicina (componenta înțepătoare din ardeii iuți) și că studiile anterioare sugerează că administrarea atât la oameni, cât și la animale, are ca rezultat reducerea consumului de alimente și creșterea cheltuielilor de energie.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 14-04-2021 | creare: 14-04-2021 | Vizite: 547
Bibliografie
Pain receptors linked to the generation of energy-burning brown fat cells, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/04/210412114837.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Noi terapii împotriva obezității, bazate pe grăsimea brună
  • „Grăsimea brună” protejează împotriva anomaliilor metabolice
  • Metaboliții, produși și utilizați în timpul proceselor metabolice, ar putea fi folosiți pentru tratarea bolilor metabolice severe
  •