Ţesutul adipos brun poate oferi protecție împotriva bolilor cronice

©

Autor:

Ţesutul adipos brun poate oferi protecție împotriva bolilor cronice

Un studiu recent confirmă și extinde beneficiile pentru sănătate ale grăsimii brune, sugerate de cercetările anterioare. Studiul, de departe cel mai mare de acest gen la om, arată că persoanele care aveau grăsimi brune detectabile au fost mai puțin predispuse să sufere de afecțiuni cardiace și metabolice.
Grăsimea brună descrie un tip special de țesut care, comparativ cu grăsimea albă, nu stochează caloriile, ci le arde pentru a produce energie. Tocmai din acest motiv, cercetătorii au considerat încă de la început că țesutul adipos brun ar putea reprezenta cheia noilor tratamente pentru obezitate. Deși grăsimea brună a fost studiată de zeci de ani la nou-născuți și animale, abia în 2009 oamenii de știință au apreciat că poate fi găsită și la unii adulți, de obicei în jurul gâtului și umerilor.

De atunci, cercetătorii s-au grăbit să studieze celulele grase evazive, care posedă puterea de a arde calorii pentru a produce căldură în condiții de frig. Cu toate acestea, studiile la scară largă asupra grăsimii brune au fost practic imposibile, deoarece acest țesut apare doar pe scanările PET, un tip special de imagistică medicală. „Aceste scanări sunt costisitoare, dar, mai important, folosesc radiații”, spune primul autor al studiului, Tobias Becher.

În cadrul studiului actual, cercetătorii au analizat 130. 000 de scanări PET de la peste 52. 000 de pacienți evaluați pentru cancer la Centrul Memorial Sloan Kettering. Oamenii de știință au constatat prezența grăsimii brune la aproape 10% dintre persoane. Mai multe boli comune și cronice au fost mai puțin răspândite în rândul persoanelor cu grăsime brună detectabilă. De exemplu, doar 4, 6% au avut diabet de tip 2, comparativ cu 9, 5% dintre persoanele care nu aveau grăsime brună detectabilă. În mod similar, 18, 9% au avut colesterol anormal, comparativ cu 22, 2% la cei fără grăsime brună.

Mai mult, studiul a relevat încă trei afecțiuni pentru care persoanele cu grăsime brună prezintă un risc mai mic: hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă congestivă și boală coronariană, legături care nu au fost observate în studiile anterioare. O altă descoperire surprinzătoare a fost că grăsimea brună poate atenua efectele negative asupra obezității asupra sănătății.

sursa: Science Daily
foto: grăsime albă/grăsime brună


Data actualizare: 08-01-2021 | creare: 08-01-2021 | Vizite: 113
Bibliografie
Study of 50,000 people finds brown fat may protect against numerous chronic diseases, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/01/210104114103.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.