Studiu: riscul cardiac al supraviețuitorilor cancerului, diferit în funcție de tratamentul administrat
Autor: Teodorescu Mihai

Chimioterapia crește semnificativ riscul de a dezvolta o afecțiune cardiacă, însă într-un mod diferit, în funcție de medicamentul anticancerigen utilizat. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii, în urma unei analize în care au fost studiați aproximativ 28.000 de subiecți. În cadrul studiului, cercetătorii au realizat comparații între patru medicamente diferite utilizate pentru chimioterapie, în vederea depistării gradului de risc de a dezvolta cardiomiopatie pe termen lung în urma tratamentului.
Doxorubicina, asociată anterior acestui studiu cu un risc crescut de apariție a afecțiunilor cardiovasculare, prezintă riscuri la fel de mari ca celelalte medicamente din clasa citostacicelor antracine (din care mai fac parte epirubicina și daunorubicina). Există, însă, câteva diferențe esențiale, riscurile fiind variabile: în cazul daunorubicinei riscul de cardiomiopatie este mult mai mic, comparativ cu doxorubicina. În opoziție cu relatările anterioare, s-a ajuns la concluzia că mitoxantron, un alt antibiotic antiumoral, prezintă riscuri de cardiomiopatie pe termen lung mai mari decât se estima. Tocmai din acest motiv, în vederea dezvoltării unui regim de tratament modern, care să prelungească cât mai mult viața, este imperios necesar să se țină cont de rezultatele studiului, astfel încât efectele apărute pe termen lung să fie minimalizate.
Gregory Aune, profesor asistent de hematologie oncologie pediatrică la UT Health San Antonio, a fost cel care a condus ancheta, fiind asistat de cercetători de la Centrul de Cercetare a Cancerului Fred Hutchinson din Seattle, de la St. Jude Children's Research Hospital din Memphis cât și de la University of Washington din Seattle.
Sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Noua terapie transdermică, utilă în vaccinarea împotriva COVID-19 și a cancerului
- Intervenții simple au redus expunerea la radiații a inimii în timpul tratamentului pentru cancerul pulmonar
- O nouă metodă de eviențiere a celulelor maligne pulmonare care îmbunătățește prognosticul pacienților
- Vitamina E ar putea stimula răspunsurile la imunoterapie
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni