Studiu: riscul cardiac al supraviețuitorilor cancerului, diferit în funcție de tratamentul administrat

©

Autor:

Studiu: riscul cardiac al supraviețuitorilor cancerului, diferit în funcție de tratamentul administrat
Bolile cardiovasculare reprezintă cauza principală de deces precoce printre pacienții supraviețuitorii de lungă durată ai cancerului. Conform cercetărilor efectuate în decursul ultimilor ani, medicamentele administrate pentru tratamentul cancerului sunt responsabile pentru incidența mare a deceselor cauzate de cardiomiopatie.
Chimioterapia crește semnificativ riscul de a dezvolta o afecțiune cardiacă, însă într-un mod diferit, în funcție de medicamentul anticancerigen utilizat. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii, în urma unei analize în care au fost studiați aproximativ 28.000 de subiecți. În cadrul studiului, cercetătorii au realizat comparații între patru medicamente diferite utilizate pentru chimioterapie, în vederea depistării gradului de risc de a dezvolta cardiomiopatie pe termen lung în urma tratamentului.

Doxorubicina, asociată anterior acestui studiu cu un risc crescut de apariție a afecțiunilor cardiovasculare, prezintă riscuri la fel de mari ca celelalte medicamente din clasa citostacicelor antracine (din care mai fac parte epirubicina și daunorubicina). Există, însă, câteva diferențe esențiale, riscurile fiind variabile: în cazul daunorubicinei riscul de cardiomiopatie este mult mai mic, comparativ cu doxorubicina. În opoziție cu relatările anterioare, s-a ajuns la concluzia că mitoxantron, un alt antibiotic antiumoral, prezintă riscuri de cardiomiopatie pe termen lung mai mari decât se estima. Tocmai din acest motiv, în vederea dezvoltării unui regim de tratament modern, care să prelungească cât mai mult viața, este imperios necesar să se țină cont de rezultatele studiului, astfel încât efectele apărute pe termen lung să fie minimalizate.

Gregory Aune, profesor asistent de hematologie oncologie pediatrică la UT Health San Antonio, a fost cel care a condus ancheta, fiind asistat de cercetători de la Centrul de Cercetare a Cancerului Fred Hutchinson din Seattle, de la St. Jude Children's Research Hospital din Memphis cât și de la University of Washington din Seattle.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 18-04-2019 | creare: 18-04-2019 | Vizite: 930
Bibliografie
Do all chemotherapies have equal long-term heart risk?, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/01/190131150112.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vitamina C poate ajuta la contracararea efectelor secundare ale chimioterapiei
  •