Vitamina C poate ajuta la contracararea efectelor secundare ale chimioterapiei

©

Autor:

Vitamina C poate ajuta la contracararea efectelor secundare ale chimioterapiei
Un nou studiu al cercetătorilor de la University Nove de Julho (UNINOVE) din Brazilia arată că vitamina C poate ajuta la contracararea atrofiei musculare, atunci când aceasta apare ca efect secundar după administrarea doxorubicinei, un medicament chimioterapic.
Antonio Viana do Nascimento Filho, student la UNINOVE și autor al studiului, afirmă că rezultatele echipei certifică faptul că vitamina C reprezintă o potențială terapie adjuvantă împotriva tulburărilor musculare periferice apărute în urma tratamentul cu doxorubicină, astfel putând fi îmbunătățite capacitatea funcțională și calitatea vieții persoanelor ce urmează astfel de tratamente și se poate obține o rată mai scăzută a mortalității din această cauză.

Doxorubicina este un medicament chimioterapic adesea folosit pentru tratamentul cancerelor de sân, al vezicii urinare, limfomului și leucemiei. Aceasta, deși este un medicament cu o eficiență crescută, poate provoca afecțiuni cardiace grave și atrofie musculară, cu efecte adverse de durată la nivelul rezistenței fizice și a calității vieții pacienților. Conform cercetătorilor, aceste efecte secundare apar în urma apariției unei cantități crescute de specii reactive de oxigen în organism. În acest context, echipa a propus compensarea acestui fenomen prin utilizarea vitaminei C, care este un antioxidant cu potențial de reducere a stresului oxidativ rezultat în urma acumulării de radicali liberi.

Într-un studiu anterior al cercetătorilor, realizat în colaborare cu Universitatea din Manitoba, aceștia au descoperit că vitamina C a îmbunătățit valorile markerilor de evaluare a sănătății cardiovasculare și rata de supraviețuire la șobolanii de laborator cărora li s-a administrat medicamentul chimioterapic, în principal prin reducerea stresului oxidativ și a inflamației. Așadar, în studiul curent, echipa a dorit să analizeze dacă vitamina C are efecte similare și asupra mușchilor scheletici.

Cercetătorii au comparat masa musculară și markerii stresului oxidativ la patru grupuri de șobolani de laborator, acestea fiind compuse din 8-10 animale fiecare. Un grup a primit vitamina C și doxorubicină, al doilea grup a primit doar vitamina C, al treilea grup a primit doar doxorubicină și al patrulea grup nu a primit niciuna dintre substanțe. Șoarecii din prima categorie au înregistrat o reducere a gradului de stres oxidativ și o îmbunătățire a mesei musculare, comparativ cu cei cărora nu le-a fost administrată și vitamina C.

sursa: News Medical

Data actualizare: 11-04-2022 | creare: 11-04-2022 | Vizite: 379
Bibliografie
Vitamin C may help to counteract common side effect of the chemotherapy drug, link: https://www.news-medical.net/news/20220404/Vitamin-C-may-help-to-counteract-common-side-effect-of-the-chemotherapy-drug.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cercetătorii dezvoltă un nou dispozitiv pentru a „curăța” sângele de medicamente chimioterapeutice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum