Substanțele polifluoroalchilice pot crește riscul de ADHD

©

Autor:

Substanțele polifluoroalchilice pot crește riscul de ADHD
Un studiu publicat în jurnalul Science of the Total Environment a descoperit o posibilă legătură între expunerea timpurie la substanțe polifluoroalchilice (PFAS) și simptomele tulburării cu deficit de atenție-hiperactivitate (ADHD) la copiii de vârstă școlară. Substanțele polifluoroalchilice sunt un grup de compuși organici sintetici periculoase pentru sănătatea umană și a mediului înconjurător.
În cadrul studiului, cercetătorii au evaluat nivelurile serice ale șase PFAS diferite la peste 500 de copii la vârsta de doi și patru ani, utilizând datele dintr-un studiu anterior. Cercetătorii au evaluat apoi prezența trăsăturilor ADHD la aceiași copii la vârsta de opt ani, utilizând Scala IV de Evaluare ADHD (ARS).

În urma evaluării datelor, s-au descoperit șase PFAS prezente la peste 90% dintre copii în examinările făcute atât la doi, cât și la patru ani, dar ale căror concentrații medii au scăzut în timp. Două dintre aceste substanțe, acidul perfluoropentanoic (PFPeA) și acidul perfluorotridecanoic (PFTrDA), au fost găsite mai frecvent la examinările efectuate la patru ani, comparativ cu doi ani, dar nu au fost observate asocieri la vârsta de opt ani.

Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit o asociere între expunerea timpurie la PFAS și simptomele ADHD la vârsta de opt ani. Această asociere a fost maximă cu expuneri mici spre medii, sugerând că efectele neurologice ale expunerii la PFAS în copilăria timpurie, până la doi ani, au impact asupra copiilor de vârstă școlară și cresc riscul de ADHD.

Ce sunt substanțele polifluoroalchilice?

Substanțele polifluoroalchilice sunt utilizate pe scară largă într-o varietate de produse industriale și de consum, cum ar fi produsele de curățare, teflonul, hainele impermeabile, ambalajele alimentare și multe altele. PFAS sunt cunoscute pentru proprietățile lor unice de respingere a apei și uleiului, ceea ce le face utile pentru multe aplicații industriale. PFAS sunt considerate substanțe chimice periculoase pentru sănătatea umană și a mediului înconjurător, din cauza efectelor lor toxice asupra sistemului imunitar, hormonilor și a altor sisteme biologice.

sursa: News Medical
foto: Elms Art/Shutterstock.com

Data actualizare: 30-03-2023 | creare: 30-03-2023 | Vizite: 212
Bibliografie
ADHD symptoms linked to early childhood exposure to polyfluoroalkyl substances, link: https://www.news-medical.net/news/20230328/ADHD-symptoms-linked-to-early-childhood-exposure-to-polyfluoroalkyl-substances.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Primele luni de viață într-un orfelinat asociate cu un țesut cerebral mult mai subțire în zonele creierului afectate de ADHD (studiu în România)
  • Omega 3 ar putea ajuta copiii cu ADHD
  • Copiii cu ADHD învață mai bine atunci când se mișcă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum