Sunt alimentele procesate dăunătoare?

Sunt alimentele procesate dăunătoare?

©

Autor:

Sunt alimentele procesate dăunătoare?
O nouă dezbatere È™tiinÈ›ifică arată că alimentele ultraprocesate precum băuturile răcoritoare, bomboanele, produsele de patiserie ambalate È™i cele gata de încălzit se pot asocia cu creÈ™terea riscului de a dezvolta afecÈ›iuni cronice.
Conform oamenilor de È™tiință, alimentele de acest fel au fost create în mod special astfel încât să fie ieftine, convenabile È™i gustoase, însă aditivii adăugaÈ›i în acestea în timpul procesului de fabricaÈ›ie nu sunt benefici pentru organismul uman.

Carlos A. Monteiro, doctor în cadrul universității È™i autor al studiului, afirmă că efectele negative ale consumului de alimente ultraprocesate sunt evidente, acestea fiind dezbătute în cadrul unor studii anterioare numeroase, sfătuind ca majoritatea alimentelor pe care le consumăm să fie neprocesate sau minim procesate. În schimb, dezbaterea dintre oamenii de È™tiință a conÈ›inut È™i contraargumente, precum cel al lui Arne Astrup de la Novo Nordisk Foundation din Hellerup, Danemarca. Aceasta este de părere că introducerea în sistemele actuale a categoriei de alimente ultraprocesate ar determina o serie de consecinÈ›e nedorite. Drept exemple, doctorul a oferit situÈ›ia în care burgerii sau cartofii prăjiÈ›i ar fi încadraÈ›i în categoria alimentelor ultraprocesate dacă ar proveni de la un lanÈ› de fast-food, însă nu ar putea fi clasificate astfel dacă ar fi făcute în casă.

Aceasta subliniază È™i faptul că introducerea acestei noi categorii ar crea confuzie, întrucât alimentele procesate beneficiază deja de o clasificare în funcÈ›ie de efectele pe care le au asupra sănătății. De asemenea, Astrup caracterizează clasificarea NOVA drept contraproductivă pentru rezolvarea provocărilor majore ale producÈ›iei alimentare la nivel mondial.

Christopher P. Duggan, doctor È™i redactorul È™ef al AJCN, afirmă că dezbaterea È™tiinÈ›ifică, în sine, este un semn al progresului È™tiinÈ›ific, Great Debates in Nutrition fiind un forum dedicat discursurilor ce tratează probleme de actualitate È™i maximă importanță în domeniul sănătății È™i îngrijirii clinice a oamenilor. Astfel, spune Duggan, se pot reduce tendinÈ›le de polarizare È™i politizare a ideilor contradictorii, datorită faptului că sunt expuse în mod public.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 10-06-2022 | creare: 10-06-2022 | Vizite: 355
Bibliografie
Are ultra-processed foods harmful? Experts weigh the evidence, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/06/220607120935.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Alimente afumate mai puÈ›in nocive, cu un ajutor nebănuit
  • Microbii non-bacterieni din intestinele umane influenÈ›ează metabolismul alimentelor procesate
  • Alimentele procesate ar promova infecÅ£ii cronice care pot duce la afecÅ£iuni precum diabetul
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
     
    intră pe forum