Sunt alimentele procesate dăunătoare pentru copii?

©

Autor:

Sunt alimentele procesate dăunătoare pentru copii?
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Sacred Heart arată că un consum crescut de alimente procesate excesiv poate fi asociat cu scăderea abilităților locomotorii la copii.
Conform oamenilor de știință, tipurile de alimente pe care aceștia le-au încadrat ca fiind procesat sunt reprezentate de gustări ambalate, cereale pentru micul dejun, bomboane, sifon, sucuri și iaurturi îndulcite, supe ce conțin conservanți și alimente semipreparate sau preparate annterior precum pizza, hotdog-uri, burgeri și nuggets de pui.

Jacqueline Vernarelli, doctor și director al Programului de Master de Sănătate Publică din cadrul universității, afirmă că obiceiurile alimentare și frecvența efectuării exerciților fizice sunt aspecte pe care copiii le dobândesc de la vârste fragede, subliniind astfel importanța ca părinții să educe în mod corect copiii, astfel încât dietele lor să nu le afecteze starea de sănătate atunci când ajung adulți. Studiul este primul care tratează subiectul influenței alimentelor procesate asupra copiilor, în condițiile în care majoritatea lucrărilor realizate până în prezent au fost axate pe patologia cardiovasculară ce apar din cauza consumului acestora la persoanele adulte.

În vederea efectuării analizei propuse în acest studiu, oamenii de știință au folosit date provenite din National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), sondaj prin care s-au evaluat activitatea fizică, cantitatea și durata exercițiilor fizice și obiceiurile alimentare a mai mult de 1.500 de copii din Statele Unite ale Americii, având vârsta cuprinsă între 3 și 15 ani. Astfel, cercetarea a demonstrat că o bună condiție fizică și o stare de sănătate superioară în rândul acestora a fost asociată cu un consum de alimente procesate mai mic cu 273 de calorii pe zi, comparând acești copii cu cei care nu făceau la fel de multe exerciții fizice și care, din punct de vedere al sănătății, nu înregistrau constante la fel de bune.

Vernarelli evidențiază faptul că motivul pentru care alimentele procesate sunt atât de populare și atât de consumate în zilele noastre este bazat pe faptul că acestea permit folosirea timpului necesar preparării alimentelor proaspete în alte scopuri. Cu toate acestea, autoarea sfătuiește părinții să fie atenți la mâncarea cu care își hrănesc copiii, întrucât o cantitate mare de alimente procesate poate dăuna sănătății acestora în viitor. Specialiștii plănuiesc, de asemenea, să analizeze mai detaliat modele alimentare de consum ale acestor alimente, determinând astfel perioadele zilei în care copiii consumă mai mult mâncare procesată.

sursa: Science Daily
foto: American Society for Nutrition

Data actualizare: 20-06-2022 | creare: 20-06-2022 | Vizite: 261
Bibliografie
Are highly processed foods bad for children?, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/06/220614122611.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Alimente afumate mai puțin nocive, cu un ajutor nebănuit
  • Microbii non-bacterieni din intestinele umane influențează metabolismul alimentelor procesate
  • Alimentele procesate ar promova infecţii cronice care pot duce la afecţiuni precum diabetul
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
     
    intră pe forum