Suplimentele cu antioxidanți pot îmbunătăți fertilitatea masculină: o revizuire a cercetărilor recente

©

Autor:

Suplimentele cu antioxidanți pot îmbunătăți fertilitatea masculină: o revizuire a cercetărilor recente
Infertilitatea masculină este o problemă medicală care afectează un număr mare de bărbați din întreaga lume. Cercetările recente sugerează că suplimentele cu antioxidanți (SA) ar putea îmbunătăți parametrii spermei și rata de fertilitate la bărbați. O recenzie recentă examinează mai multe studii care au investigat impactul SA asupra fertilității masculine.
Publicată în revista Antioxidants, recenzia a examinat 50 de articole care au investigat diferite suplimente cu antioxidanți, inclusiv suplimente cu vitamina E, carnitină, licopen sau zinc. Rezultatele au indicat faptul că suplimentele cu antioxidanți pot îmbunătății considerabil fertilitatea masculină prin îmbunătățirea motilității, morfologiei și concentrației spermei.

Combinația de vitamina C și E a fost studiată în special pentru capacitatea lor de a sintetiza colagenul și de a menține proteoglicanii (n.r. molecule complexe ale căror componente principale sunt proteinele și glicozaminoglicanii) și matricea intercelulară. Unul dintre studiile analizate a constatat că un singur gram de vitamina C și E poate îmbunătății semnificativ succesul tehnicii ICSI, utilizată în tratamentul infertilității masculine (n.r. constă în injectarea unui spermatozoid într-un ovocit pentru a facilita fertilizarea și a obține embrioni care vor fi utilizați pentru fertilizarea in vitro) la pacienții cu leziuni ale ADN-ului spermatozoizilor.

Deși SA pare să aibă un impact pozitiv asupra fertilității masculine, natura complexă a infertilității și heterogenitatea studiilor disponibile fac dificilă determinarea abordării ideale a tratamentului SA pentru această afecțiune. Cercetări suplimentare sunt necesare pentru a determina tratamentul combinat optim de SA pentru tratarea infertilității masculine și pentru a evalua modul în care diferiți factori externi pot influența efectul tratamentului.

sursa: News Medical
foto: SciePro / Shutterstock.com

Data actualizare: 06-04-2023 | creare: 06-04-2023 | Vizite: 208
Bibliografie
Antioxidant supplementation shows potential to improve male fertility, link: https://www.news-medical.net/news/20230404/Antioxidant-supplementation-shows-potential-to-improve-male-fertility.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Suplimentele de zinc și acid folic nu îmbunătățesc fertilitatea masculină
  • Fertilitatea masculină va putea fi evaluată într-un nou mod
  • Excesul de antioxidanți este periculos pentru cord și mușchii scheletici
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum