Somnul din timpul zilei combate efectele lipsei de somn din timpul nopții

©

Autor: Redacția ROmedic

Somnul din timpul zilei combate efectele lipsei de somn din timpul nopții
O scurtă sesiune de odihnă în timpul zilei poate combate efectele nocive pe care le are lipsa de somn din timpul nopții asupra stării de sănătate.

Pentru persoanele care dorm doar două ore pe noapte, un „pui de somn” în timpul zilei este de ajuns pentru a compensa consecințele odihnei insuficiente asupra sistemului imunitar. Aceasta este concluzia unui recent studiu științific, publicat în revista Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM).

Lipsa de somn este considerată în prezent o problemă de sănătate publică, fiind responsabilă pentru productivitate redusă, accidente rutiere, industriale, dar și pentru incidența crescută a unor afecțiuni cronice precum obezitatea, diabetul, hipertensiunea arterială și depresia

Prezentul studiu sugerează că o sesiune de 30 de minute de somn poate combate dezechilibrul hormonal provocat de un program haotic de odihnă. Cercetătorii au analizat legătura dintre somn și valorile parametrilor sistemului endocrin și imunitar pe un grup de 11 bărbați, cu vârste cuprinse între 25 și 32 de ani.

Participanții la studiu au urmat două etape de testare, fiecare cu o durată de trei zile. De-a lungul primei sesiuni de examinare, aceștia au urmat un program de doar două ore de somn pe noapte. Pe parcursul etapei următoare, subiecții s-au odihnit tot două ore pe noapte, însă li s-a permis să doarmă în cursul zilei de două ori, câte 30 de minute.  

Ulterior, specialiștii au recoltat probe de salivă și urină de la participanți, analizând modul în care lipsa de somn a alterat valorile hormonale din organism. Aceștia au constatat dezechilibre hormonale semnificative ca urmare a odihnei insuficiente, însă au semnalat reabilitarea imediată a sistemului imunitar și endocrin după doar 30 de minute de somn pe parcursul zilei precedente.

Sursa: Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM)

Data actualizare: 21-06-2018 | creare: 23-02-2015 | Vizite: 3051
Bibliografie
Napping reverses health effects of poor sleep, link: https://medicalxpress.com/news/2015-02-napping-reverses-health-effects-poor.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Somnul la vârsta a treia
  • Ce se întâmplă dacă nu dormi suficient?
  • Creierul îmbătrânește mai repede dacă nu dormim suficient
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum