Somnul din timpul zilei combate efectele lipsei de somn din timpul nopții
Autor: Redacția ROmedic

Pentru persoanele care dorm doar două ore pe noapte, un „pui de somn” în timpul zilei este de ajuns pentru a compensa consecințele odihnei insuficiente asupra sistemului imunitar. Aceasta este concluzia unui recent studiu științific, publicat în revista Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM).
Lipsa de somn este considerată în prezent o problemă de sănătate publică, fiind responsabilă pentru productivitate redusă, accidente rutiere, industriale, dar și pentru incidența crescută a unor afecțiuni cronice precum obezitatea, diabetul, hipertensiunea arterială și depresia.
Prezentul studiu sugerează că o sesiune de 30 de minute de somn poate combate dezechilibrul hormonal provocat de un program haotic de odihnă. Cercetătorii au analizat legătura dintre somn și valorile parametrilor sistemului endocrin și imunitar pe un grup de 11 bărbați, cu vârste cuprinse între 25 și 32 de ani.
Participanții la studiu au urmat două etape de testare, fiecare cu o durată de trei zile. De-a lungul primei sesiuni de examinare, aceștia au urmat un program de doar două ore de somn pe noapte. Pe parcursul etapei următoare, subiecții s-au odihnit tot două ore pe noapte, însă li s-a permis să doarmă în cursul zilei de două ori, câte 30 de minute.
Ulterior, specialiștii au recoltat probe de salivă și urină de la participanți, analizând modul în care lipsa de somn a alterat valorile hormonale din organism. Aceștia au constatat dezechilibre hormonale semnificative ca urmare a odihnei insuficiente, însă au semnalat reabilitarea imediată a sistemului imunitar și endocrin după doar 30 de minute de somn pe parcursul zilei precedente.
Sursa: Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM)
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Tulburarile de somn in legatura cu respiratia
- Hipersomnia - somnolenta excesiva
- Insomnia primara
- Narcolepsia
- Somnambulismul
- Tulburarea ritmului circadian de somn
- Cosmarul
- Tulburarile somnului la femei
- Parasomniile
- Apneea obstructiva in somn
- Somnul
- Poziții sănătoase pentru somn
- Sindromul picioarelor nelinistite si tulburarea de somn
- Insomnie
- Coșmar
- Alimente care pot afecta somnul
- Somnul
- Inecare in somn
- Nu pot dormi noaptea
- Recomandare medicament somn
- Ce sa fac ca sa adorm?
- Imi este somn in continuu...
- Ajutor! Insomnii
- Ma simt odihnita abia dupa 9-10 ore de somn
- Somn agitat si urineaza in pat
- Nu pot mentine somnul