Deficiența de folat seric la vârste înaintate este asociată cu un risc mai mare de deces sau de demență

©

Autor:

Deficiența de folat seric la vârste înaintate este asociată cu un risc mai mare de deces sau de demență
Persoanele în vârstă care prezintă niveluri scăzute de acid folic (vitamina B9) în sânge pot avea riscuri mai mari de deces sau de a dezvolta demență, comparativ cu persoanele cu niveluri normale ale folatului, indică o cercetare publicată în jurnalul științific BMJ. Cercetătorii recomandă monitorizarea nivelurilor în mod constant și corectarea eventualelor deficiențe într-un termen cât mai scurt.
Studiile anterioare au sugerat că nivelurile scăzute de folat afectează cogniția și semnalizarea nervoasă în creier, deficitul acestei forme de vitamina B fiind un potențial factor de risc pentru demență. Cu toate acestea, majoritatea studiilor anterioare au inclus un număr redus de participanți, iar rezultatele obținute au fost mixte. Totodată, o limitare importantă a studiilor anterioare a fost timpul redus de desfășurare, care nu a permis excluderea unei potențiale relații inverse de cauzalitate.

Pentru a îmbunătății cunoștințele anterioare, o echipă de cercetare compusă din oameni de știință din SUA și Israel a investigat ipoteza conform căreia deficiența de folat seric ar putea fi legată de riscurile de demență incidentă și deces din orice cauză într-un eșantion național semnificativ clinic de adulți în vârstă.

Pentru studiu, cercetătorii au utilizat datele colectate din dosarele medicale a mai mult de 27.000 de persoane cu vârste cuprinse între 50 și 75 de ani care nu erau diagnosticați cu demență. Aproximativ 13% dintre participanți aveau deficit de folat. Printre cei care aveau deficit de folat, ratele demenței au fost de aproape 3,5% și ale decesului din orice cauză puțin sub 8%. Comparativ cu cei care aveau niveluri optime de acid folic, ratele au fost cu 0,5%, respectiv 4% mai mari.

Anumiți factori de risc, precum diabetul coexistent, depresia, declinul cognitiv, deficiența de vitamina B12 sau fumatul, probleme comune în rândul persoanelor vârstnice, au crescut riscul persoanelor cu deficit de acid folic de aproape trei ori pentru a muri din orice cauză. O stratificate a analizelor ulterioare în funcție de durata perioadei de monitorizare a arătat că o relație de cauzalitate inversă nu poate fi exclusă.

sursa: News Medical

Data actualizare: 17-03-2022 | creare: 17-03-2022 | Vizite: 490
Bibliografie
Serum folate deficiency in older people may be associated with heightened dementia and death risks, link: https://www.news-medical.net/news/20220316/Serum-folate-deficiency-in-older-people-may-be-associated-with-heightened-dementia-and-death-risks.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: