Excesul de antioxidanți este periculos pentru cord și mușchii scheletici

©

Autor:

Excesul de antioxidanți este periculos pentru cord și mușchii scheletici
Potrivit unui nou studiu, excesul de antioxidanți este periculos pentru mușchii scheletici și cord, unde ar putea determina mărirea inimii și disfuncție diastolică. Descoperirea ar putea avea importanță clinică pentru tratamentului insuficienței cardiace.
Studiul a fost publicat în revista Antioxidants and Redox Signaling.

Există numeroase boli cardiovasculare corelate cu stresul oxidativ, adică cu apariția unui exces de specii reactive de oxigen. Mecanismul prin care organismul reduce stresul oxidativ este prin producerea de antioxidanți endogeni, care scad nivelul speciilor reactive de oxigen. Acest echilibru poartă denumirea de homeostazie redox. Totuși, atunci când echilibrul este afectat, poate apărea stres antioxidativ sau stres reductiv, care este patologic.

Conform studiului, stresul reductiv determină creșterea patologică a cordului și disfuncție diastolică la cobai. Având în vedere că tratamentul insuficienței cardiace la om are la bază antioxidanți, cercetătorii recomandă evaluarea nivelelor de antioxidanți înainte de inițierea terapiei. Descoperirile arată că stresul reductiv cronic nu poate fi tolerat de către orgenism și ar putea declanșa apariția insuficienței cardiace.

Studiul a fost efectuat pe cobai transgenici, la care au fost crescute nivelele de proteine antioxidant și au fost scăzute cantitățile de glutation, cu apariția stresului reductiv. La nivelul cordului, o linie de cobai avea stres reductiv cronic scăzut iar cealaltă linie, stres reductiv cronic crescut.

Potrivit rezultatelor, șoriceii cu stres reductiv crescut au dezvoltat modificări cardiace patologice, adică cardiomiopatie hipertrofică, creșterea anormală a fracției de ejectie și disfuncție diastolică la 6 luni. Mai mult, 60% dintre cobaii cu stres reductiv cronic crescut au decedat până la vârstă de 18 luni.

Cobaii cu stres reductiv cronic scăzut au avut rate de supraviețuire normale. Totuși, ei au dezvoltat modificări la nivel cardiac la vârsta de 15 luni de viață, ceea ce înseamnă că, chiar și un nivel scăzut de stres reductiv poate duce în timp la leziuni ireversibile la cordului.

Apoi cercetătorii au administrat șoriceilor cu stres reductiv crescut o substanță chimică care blochează sinteza glutationului, începând cu vârsta de 6 săptămâni. Acest lucru a prevenit stresul reductiv și apariția modificărilor cardiace patologice.

Un studiu din 2019 a descoperit că aproximativ 77% dintre americani consumau zilnic suplimente, iar în acest grup, 58% consumau antioxidanți sub formă de multivitamine. Administrarea cronică de medicamente cu antioxidanți fără cunoașterea homeostaziei redox individuale ar putea determina stres reductiv și leziuni la nivelul cordului.

Un studiu asemănător, publicat în Redox Biology, a investigat efectele stresului reductiv asupra celulelor satelit musculare sau celulele stem musculare. Aceste celule sunt localizate lângă fibrele musculare scheletice și se pot regenera și diferenția în mușchi scheletici după o leziune musculară acută sau cronică. Reglarea acestor celule stem este extrem de importantă în afecțiunile care scad masa musculară precum bolile cronice (spre exemplu, diabet și SIDA) dar și în procesul de îmbătrânire. Recent, cercetătorii au raportat că înclinarea balanței spre stresul oxidativ scade regenerarea mușchilor scheletici. Acum, noul studiu arată că și înclinarea balanței spre stresul reductiv inhibă diferențierea celulelor satelit musculare.

Oamenii de știință au utilizat în studiu substanța chimică sulforan sau augmentarea directă a glutationul intracelular pentru a induce stres reductiv la mioblastele cobailor. Rezultatele au arătat că ambele tratamente au inhibat diferențierea mioblastelor.

La sfârșit, cercetătorii au încercat să elimine stresul antioxidativ prin creșterea celulelor într-un mediu fără sulforan, ceea ce accelerează diferențierea lor. Descoperirea a fost că un mediu pro-oxidativ, cu o cantitate potrivită de specii reactive de oxigen, este necesar pentru diferențierea mioblastelor.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 26-05-2020 | creare: 26-05-2020 | Vizite: 764
Bibliografie
Surplus antioxidants are pathogenic for hearts and skeletal muscle: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/05/200514143510.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Suplimentele cu antioxidanți pot îmbunătăți fertilitatea masculină: o revizuire a cercetărilor recente
  • Efectele fermentării alimentelor asupra proprietăților antioxidante
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum