Noi șuruburi chirurgicale fabricate din material osos uman donat

©

Autor:

Noi șuruburi chirurgicale fabricate din material osos uman donat
Specialiștii în biomecanică de la Universitatea Tehnologică din Graz, cu ajutorul companiei surgebright din Linz, au realizat șuruburi chirurgicale din material osos uman donat, pentru a fi utilizate în intervenții pe mandibulă și picior.

Anterior, în anul 2013, medicul ortoped Klaus Pastl, cu ajutorul Institutului de Biomecanică de la TU Graz, a realizat șuruburile „Shark Screw” construite din femur uman. Aceste șuruburi au ca avantaje integrarea completă în osul pacientului (atât de bine, încât nu mai sunt vizibile pe radiografii la un an de la intervenție) și evitarea unei a doua operații, de înlăturare, precum și riscul foarte redus de infecție și complicații. Noua tehnologie a fost patentată și deja este utilizată în 14 spitale austriece.

În prezent, cercetătorii de la surgebright și Institutul de Biomecanică de la TU Graz colaborează pentru a dezvolta un nou tip de șuruburi, care pot fi folosite în intervențiile pe mandibulă și laba piciorului.

„Trebuie să regândim complet șuruburile din os pentru aplicația în chirurgia maxilarului și a piciorului. Pentru maxilar avem nevoie de șuruburi foarte mici, de aproximativ 20 mm lungime, dar care trebuie să suporte o forță mare. Asta pentru că mușchiul maxilarului este cel mai puternic din corp, proporțional cu dimensiunea sa. Pentru picior, deși șuruburile sunt mai mari, de 4-6 cm, acestea sunt de asemenea expuse la forțe mari, cum ar fi de exemplu în corecțiile tarsului”, a explicat Gerhard Sommer, de la Institutul de Biomecanică TU Graz.

Forma filetului are un impact enorm asupra forței la care rezistă șurubul, iar pentru început cercetătorii trebuie să stabilească forțele la care vor fi supuse șuruburile. Apoi, vor testa șuruburile pe baza standardelor impuse de Institutul German de Standardizare (DIN). „Șuruburile metalice și cele din biomaterial respectă aceleași principii mecanice, însă trebuie să avem în vedere că materialul osos donat se micșorează puțin în timpul sterilizării și la două ore de la intervenție se extinde din nou și devine elastic în corp. Din acest motiv sunt necesare teste multiple, în stare uscată și deshidratată”, a adăugat Sommer.

Totodată, este importantă și selecția materialului donat. Oasele provin de la donatorii de organe și, după proceduri stricte de selecție și testări serologice, cel mai important aspect este dimensiunea canalelor haversiene, prin care trec vasele de sânge și nervii.

Sursa: News Medical
Sursa foto: surgebright, MedicalXpress

Data actualizare: 03-01-2020 | creare: 04-10-2017 | Vizite: 1008
Bibliografie
Surgical screws being developed from donated human bone material, link: https://www.news-medical.net/news/20170928/Surgical-screws-being-developed-from-donated-human-bone-material.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: