Inteligenţa artificială prezice cu acurateţe cine va avea demenţă în următorii 2 ani

©

Autor:

Inteligenţa artificială prezice cu acurateţe cine va avea demenţă în următorii 2 ani
Inteligenţa artificială poate prezice care dintre pacienţii ce vin în clinici de sănătate mintală vor avea demenţă în următorii 2 ani. Acurateţea programului este 92%, acesta fiind integrat într-un studiu de scală largă.

Utilizând informaţii de la peste 13. 500 pacienţi din SUA, câţiva cercetători de la Universitatea din Exeter au descoperit că o formă de inteligenţă artificială, numită machine learning ne spune foarte precis cine va dezvolta demenţă. Tehnica pe care se bazează este screeningul unor anumite forme (spotting patterns) din cadrul datelor furnizate pentru a descoperi indivizii cu risc crescut de demenţă. Apărut în JAMA Network Open, studiul arată că algoritmul ales poate reduce numărul celor diagnosticaţi greşit cu demenţă.

Pacienţii înrolaţi au fost selectaţi din 30 de clinici ale Centrului Naţional de Coordonare pentru boala Alzheimer. Niciunul nu avea demenţă la începutul studiului, deşi mulţi aveau tulburări de memorie sau alte funcţii cerebrale alterate.

În perioada de urmărire a pacienţilor (2005-2015), 1 din 10 a primit diagnosticul de demenţă în primii 2 ani de frecventare a clinicii de recuperare. Inteligenţa artificială ar fi fost capabilă să prezică aceste evoluţii cu o precizie de 92%, mult mai bine decât metodele alternative.

S-a constatat de asemenea că 8% din diagnostice (130) erau fals pozitive şi au fost retrase. Astfel, inteligenţa artificială poate ajuta la ameliorarea preciziei diagnosticului.

Prof. David Llewellyn afirmă: „Suntem capabili acum să învăţăm calculatoarele să prezică cine va avea demenţă în 2 ani. Acest fapt poate reduce munca de investigare în practica clinică şi îmbunătăţeste metoda de diagnostic ajutând familiile pacienţilor să primească cât mai repede suportul de care au nevoie. ” Dr. Janine Ranson adaugă:” Demenţa e o boală foarte temută. Implicarea machine learning în clinică reduce stresul inutil pe care un diagnostic fals pozitiv îl aduce. ”

Programul foloseşte date disponibile despre pacient precum starea memoriei, celorlalte funcţii, rezultatele testelor cognitive efectuate şi factori ce ţin de stilul de viaţă.

Dr. Rosa Sancho concluzionează: „ Inteligenţa artificială are un potenţial uriaş de a ajuta în detecţia timpurie a afecţiunilor ce conduc către demenţă şi astfel revoluţionează metodele de diagnostic. Tehnica este superioară metodelor actuale şi ar putea oferi medicilor o bază pentru a face recomandări asupra stilului de viaţă şi pentru a identifica oameni care au nevoie rapidă de sprijin. ”

sursa: ScienceDaily

Data actualizare: 28-12-2021 | creare: 28-12-2021 | Vizite: 369
Bibliografie
Artificial intelligence accurately predicts who will develop dementia in two years, link :https://www.sciencedaily.com/releases/2021/12/211216145926.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Sedativele uzuale pentru anxietate și insomnie ar putea crește riscul de Alzheimer
  • Edentația parțială la vârstnici: factor predictiv al declinului cognitiv?
  •