Teama de zborul cu avionul - aerofobie
Autor: Tudur Ana Maria
Se estimează că un procent de 25% dintre oameni suferă de anxietate în timpul zborului cu avionul sau aerofobie. Adesea, teama de zborul cu avionul se asociază cu alte fobii precum acrofobia - frica de înalţime, claustrofobia - frica de spații înguste, agorafobia - teama de a nu putea părasi un loc sau o situaţie în care nu se poate primi ajutor în cazul unui atac de panică. [1]
Rareori o persoană suferă doar de aerofobie. De regulă, fobiile au tendinţa de a apărea asociate cu diverse temeri legate de mişcare, spaţii închise, înălţime, pierderea controlului dar şi frica de a muri in timpul zborului. Aşadar, teama de a zbura cu avionul şi anxietatea provocată de acest gând reprezintă un lucru mai complex, format din mai multe temeri specifice ce duc într-un final la un atac de panică, mai slab sau mai puternic, in funcţie de individ. [2]
Pe lângă aceste îngrijorări, ce sunt produse din cauze psihice, mai sunt şi cele legate de starea fizică de sănătate. Din cauza blocării sinusurilor, adesea apar stări de ameţeală si dureri în timpul zborului. De asemenea, din cauza schimbărilor de presiune, poate apărea un blocaj la nivelul urechilor ce provoacă disconfort. În situaţia în care sunteţi răcit sau aveţi alte probleme ale urechilor, poate apărea un disconfort în timpul zborului cu avionul ce ar putea provoca anxietate şi panică. Persoanele ce suferă de boli de inimă sau alte boli ce afectează sitemul cardiovascular au riscul mai crescut de a dezvolta cheaguri de sânge, iar zborul ar putea constitui un motiv de anxietate, însă medicul poate prescrie un tratament ce va micşora riscurile şi disconfortul în timpul zborului.
Cauze si factori de risc
Anxietatea ce ne-o poate provoca un zbor cu avionul poate veni din cauze diferite, de la persoană la persoană. Un zbor neplăcut avut în trecut, o experienţă legată de turbulenţe puternice, o aterizare de urgenţă sau alte situaţii ce pot genera frică şi panică pot avea urmări neplacute, şi pot face un viitor zbor să nu fie cea mai frumoasă experienţă.
Dacă teama de zbor este provocată mai degrabă de claustrofobie, atunci poate cauza este legată de aşteptarea îndelungată a decolării sau gânduri intense privind anticiparea felului cum ne vom simţi in avion.
Un alt motiv ce stârneşte teamă şi îngrijorare când vine vorba de zborul cu avionul este faptul că massmedia are adesea tendinţa de a prezenta situaţiile tragice legate de prăbuşiri, fără a preciza cât de rar se întamplă, în comparaţie cu alte tipuri de accidente, precum cele de maşină.
Un alt motiv de frică l-a constituit, şi probabil încă îl mai constituie, atacurile teroriste de la bordul avioanelor. [3]
O altă cauză a anxietății este chiar frica de a avea un atac de panică în timpul zborului. Persoanele predispuse sunt cele ce suferă deja de atacuri de panică sau persoanele ce au urmărit reportaje sau alte surse despre prăbușiri ale avioanelor.
De multe ori, frica de a zbura cu avionul nu este cauzată de zborul în sine, cât de senzația de spaţiu închis, de unde nu se poate ieşi. Astfel, dacă suferiţi de claustrofobie sau de sindromul de anxietate, chiar anticiparea şi îngrijorarea de a nu avea un atac de panică, provoacă anxietatea.
Un alt factor ce ar putea declanşa teama excesivă privind zborul cu avionul este legată de prietenii sau membrii familiei ce au suferit sau suferă la rândul lor de anxietate. În special parinţii pot transmite aceasta frică către copii lor, dar și persoanelor adulte.
Aerofobia poate apărea şi în urma unor evenimente ce nu au neapărat legatură cu zborul. [4]
Frica de a zbura poate apărea în cazul oricărei persoane, indiferent de vârstă sau sex. De multe ori, lucrurile care declanşeaza această frică sunt mai mult legate de stres decât de zborul în sine. Frica este o reacţie normală a organismului, problema este doar să nu o lăsăm să ne dicteze viaţa şi să ne limiteze lucrurile pe care dorim să le facem. Există un anumit grad de pericol în orice lucru pe care-l facem, iar corpul nostru este responsabil să aibă un mecanism de aparare. Însă aceste mecanisme nu trebuie să dăuneze şi să controleze, ci dimpotrivă ar trebui să ajute.
Ce este anxietatea şi cum se manifestă?
Simptomele anxietaţii din timpul zborului cu avionul sunt asemănătoare cu simptomele oricărei alte fobii.
- Simptomele de natură fizică constau în transpiraţie excesivă, tremurat, disconfort gastrointestinal, puls mărit şi palpitaţii.
- Gândirea nu mai este clară şi vă puteţi simţi dezorientat.
- Persistă o stare de frică incontrolabilă ce duce la nervozitate şi iritabilitate.
Simptomele apar, de obicei, odată cu îmbarcarea în avion. Însă, unele persoane încep să simtă anxietatea imediat ce intră în aeroport. Această anxietate este numită şi anxietate anticipatoare. Nu este provocată de zborul în sine, ci mai degrabă de aşteptarea necesară în aeroport. Astfel, există îndeajuns timp pentru a analiza situaţia şi a se gândi la toate lucrurile care pot merge prost în timpul zborului.
Tratament medicamentos
Majoritatea tratamentelor medicamentoase nu au reusit să ofere o vindecare pe termen lung a anxietaţii. Acestea oferă o remediere pe termen scurt a simptomelor.
Adesea, persoanele ce ştiu ca suferă de anxietate în timpul zborului cu avionul, îşi administrează singure antidepresive, sedative, în special benzodiazepide. Din păcate, benzodiazepidele nu sunt considerate o opţiune bună pe termen lung. Consumul acestora pe o perioadă mare de timp crează dependenţă atât psihică cât si fizică şi organismul dezvoltă o toleranţă faţă de acestea, ce într-un final rezultă în faptul că nu mai au nici un efect asupra anxietăţii. [5]
Alte remedii
Anxietatea în timpul zborului poate afecta calitatea vieţii într-un mod negativ, însă cu ajutorul unui tratament cognitiv comportamental, fie de grup sau individual, aceasta poate fi redusă la un nivel care să nu mai compromită şi să vă facă să ezitaţi în faţa situaţiei de a fi nevoiţi să zburaţi. Acest tratament combină psihoterapia și educația pe anumite teme, pentru a reduce simptomele anxietății și pentru a stimula gândirea pozitivă.
Un alt tip de tratament este reprezentat de hipnoterapie. Cu ajutorul acesteia se va încerca o comunicare cu subconștientul, ce va ușura descoperirea adevăratei cauze a fricii, a felului cum funcționează gândirea și cum sunt influențate acțiunile. De aici, tratarea anxietății devine mult mai ușor de realizat. De asemenea, hipnoterapia ajută la relaxare și calmare și încurajează controlul asupra emoțiilor și acțiunilor. [1]
Recomandări și sfaturi utile
- Dezvoltarea cunoștințelor legate de zborul cu avionul ar putea ajuta la controlul anxietății. Frica de a zbura este, de fapt, nefondată. Spre exemplu, din punct de vedere statistic, accidentele de mașină sunt mult mai frecvente și produc mai multe victime. Așadar, dezvoltând cunoștintele legate de felul cum funcționează un avion sau cum decurg lucrurile în timpul unui zbor va ajuta la elucidarea unor întrebări și a necunoscutului. În acest sens sunt puse la dispoziție unele cursuri.
- Evitați consumul de băuturi alcoolice înainte și în timpul zborului. Alcoolul, de fapt, amplifică anxietatea și face dificil controlul emoțiilor și temerilor.
- Evitați să consumați prea multă cafea, băuturi energizante sau ceaiuri. Acestea au un efect stimulant asupra sistemului nervos și pot favoriza apariția unui atac de panică.
- Consumați suficientă apă pentru a menține corpul hidratat.
- Respirați rar și ritmic decât des și superficial. Concentrați-vă asupra acestui lucru pentru a asigura buna oxigenare a creierului.
- Pregătiți-vă diverse activități ce ar putea să vă distragă atenția de la un posibil atac de panică. Purtați o conversație cu o persoană, citiți revista sau cartea preferată, vizionați un film sau orice alt lucru care vă face plăcere.
[2] Aerophobia the fear of flying https://www.mentalhealthy.co.uk/anxiety/phobias/aerophobia-the-fear-of-flying.html
[3] What Causes Fear of Flying? https://www.anxietycoach.com/causes-fear-of-flying.html
[4] Causes of Aerophobia https://phobias.about.com/od/phobiaslist/a/aerophobiaprof.htm
[5] Treatment https://psychcentral.com/lib/understanding-the-fear-of-flying/00091
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Stari de frica si ameteala
- Stari de frica pentru aproape orice ???
- Nu stiu ce sa mai fac
- Sufar de foarte multi ani de atacuri de panica, anxietate, o fobie puternica ca fac infarct
- Increderea in sine
- Dupa 3 ani de la o presupusa infectie cu HIV analizele nu-mi mai ieseau normal, asa-i?
- Am si eu un fel de fobie
- Oare sunt nebun?
- Remediul fobiilor de orice fel