Tehnologia bazată pe inteligență artificială poate genera proteine originale

Tehnologia bazată pe inteligență artificială poate genera proteine originale

©

Autor:

Tehnologia bazată pe inteligență artificială poate genera proteine originale
Oamenii de È™tiință au creat un sistem de inteligență artificială (AI) capabil să genereze enzime artificiale de la zero. În testele din laborator, unele dintre aceste enzime au funcÈ›ionat la fel de bine ca cele din natură, chiar È™i atunci când secvenÈ›ele lor de aminoacizi artificial generaÈ›i s-au diferenÈ›iat semnificativ de orice proteine cunoscute din natură.
Studiul a fost realizat de către Salesforce Research È™i programul AI, numit ProGen, foloseÈ™te prezicerea următorului simbol (next-token prediction) pentru a asambla secvenÈ›e de aminoacizi în proteine artificiale. Cercetătorii susÈ›in că această nouă tehnologie ar putea fi mai puternică decât evoluÈ›ia direcÈ›ionată, premiată cu Nobel, È™i ar putea revitaliza domeniul de 50 de ani al ingineriei proteice, accelerând dezvoltarea de noi proteine care pot fi folosite pentru aproape orice, de la terapii la degradarea plasticului.

PredicÈ›ia următorului simbol (next-token prediction) este o tehnică de învățare automată utilizată în procesarea limbajului natural, în care modelul prezice următorul simbol (cuvânt sau simbol) pe baza unei anumite secvenÈ›e de simboluri. Utilizează probabilitățile jetoanelor anterioare pentru a-l prezice pe următorul. În cazul sistemului ProGen AI menÈ›ionat în studiu, predicÈ›ia următoarelor simboluri a fost utilizată pentru a asambla secvenÈ›ele de aminoacizi în proteine ​​artificiale. Sistemul AI a învățat structura È™i regulile secvenÈ›elor de proteine ​​și a fost capabil să genereze proteine ​​funcÈ›ionale de la zero.

Pentru a crea modelul, cercetătorii au furnizat secvenÈ›ele de aminoacizi ale a 280 de milioane de proteine diferite în modelul de învățare automată È™i l-au lăsat să proceseze informaÈ›iile timp de câteva săptămâni. Apoi, au calibrat modelul prin alimentarea cu 56.000 de secvenÈ›e din cinci familii de licozime, împreună cu o informaÈ›ie contextuală despre aceste proteine. Modelul a generat rapid un milion de secvenÈ›e din care echipa de cercetare a selectat 100 pentru a fi testate, bazându-se pe gradul de asemănare cu secvenÈ›ele proteinelor naturale.

Din primul lot de 100 de proteine, echipa a creat cinci proteine artificiale pentru a fi testate în celule È™i a comparat activitatea lor cu o enzimă găsită în albuÈ™uri, cunoscută sub numele de licozimă din albuÈ™ul de ou de găină (HEWL). Licozime similare se găsesc în lacrimi, saliva È™i lapte umane, unde asigură protecÈ›ia împotriva bacteriilor È™i fungilor.

Două dintre enzimele artificiale au reuÈ™it să distrugă bacteriile asemănător HEWL. Totodată, aceste proteine artificiale au arătat activitate È™i atunci când mai puÈ›in de jumătate din secvenÈ›a lor se asemăna cu vreo proteină cunoscută din natură.

Concluzia acestui studiu este că AI-ul poate învăța reguli È™i structuri complexe, cum ar fi cele ale proteinelor, prin analizarea unui volum mare de informaÈ›ii. Acest studiu deschide calea pentru o nouă era a proiectării proteinelor, cu aplicaÈ›ii terapeutice potenÈ›iale È™i posibilitatea de a crea proteine care să aibă proprietăți specifice, cum ar fi stabilitate termică sau toleranță la mediile acide.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 01-02-2023 | creare: 01-02-2023 | Vizite: 247
Bibliografie
AI technology generates original proteins from scratch, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/01/230126124330.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Software inteligent pentru diagnosticarea cancerului de prostată
  • Tehnici avansate de ecocardiografie susÈ›inute de inteligenÈ›a artificială
  • Google È™i DeepMind doresc să creeze un ajutor pentru medici È™i asistente bazat pe inteligență artificială
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum