Fumatul în cursul sarcinii a fost asociat cu un risc crescut de schizofrenie la urmași

Fumatul în cursul sarcinii a fost asociat cu un risc crescut de schizofrenie la urmași

©

Autor:

Fumatul în cursul sarcinii a fost asociat cu un risc crescut de schizofrenie la urmași
În cadrul unui studiu caz–control care a inclus aproximativ 1000 de cazuri de schizofrenie diagnosticate în rândul copiilor născuÈ›i în Finlanda în perioada 1983 – 1998, a fost remarcată o asociere semnificativă între fumatul matern în cursul sarcinii È™i riscul de apariÈ›ie al acestei afecÈ›iuni la urmaÈ™i.

Această observaÈ›ie a persistat È™i în urma ajustării rezultatelor în funcÈ›ie de cei mai importanÈ›i factori de confuzie, cum sunt antecedentele psihiatrice materne È™i paterne, statusul socio-economic È™i vârsta maternă. 

Expunerea cronică a fătului la concentrații crescute de nicotină a fost asociată cu un risc cu 38% mai crescut de a dezvolta schizofrenie pe durata vieții.

Studiul a analizat datele colectate cu privire la gravide cu ocazia studiului Finnish Prenatal Study of Schizophrenia È™i ulterior, datele referitoare la urmaÈ™ii incluÈ™i în Finnish Maternity Cohort, care a cuprins peste 1 milion de participanÈ›i începând cu 1983. Pentru a identifica toate cazurile de schizofrenie au fost consultate registrele medicale ale secÈ›iei de psihiatrie.

Tabagismul cronic, evaluat în funcÈ›ie de concentraÈ›ia serică maternă de cotinină, un marker biologic specific pentru nicotină, a fost raportat la 20% dintre mamele ale căror copii au fost diagnostigaÈ›i cu schizofrenie È™i la 14,7 % dintre mamele copiilor care nu au făcut boala.

Fumatul în timpul sarcinii reprezintă un factor de risc clasic, care afectează creÈ™terea È™i dezvoltarea micuÈ›ului atât în perioada intrauterină, dar È™i în cursul vieÈ›ii. Printre consecinÈ›ele tabagismului prenatal se regăsesc greutatea mică la naÈ™tere È™i tulburările neuro-psihiatrice (de exemplu, ADHD). Nicotina traversează bariera placentară È™i ajunge în circulaÈ›ia fetală, afectând selectiv dezvoltarea cerebrală.

Sunt necesare studii suplimentare care să ia în considerare atât tabagismul matern, dar È™i factorii ambientali, genetici È™i epigenetici, pentru identificarea mecanismului biologic responsabil pentru această asociere. La fel de importantă este È™i analiza relaÈ›iei dintre expunerea fetală la nicotină, concentraÈ›iile serice de cotinină materne È™i apariÈ›ia tulburării bipolare, a autismului È™i a altor afecÈ›iuni psihiatrice.

Rezultatele acestui studiu au fost publicate în The American Journal of Psychiatry È™i „subliniază importanÈ›a politicilor de sănătate publică È™i a educaÈ›iei cu privire la dizabilitățile È™i consecinÈ›ele dramatice ale fumatului asupra sănătății copiilor de-a lungul vieÈ›ii, care ar putea fi în mare parte prevenite”, conform opiniei coordonatorului principal al studiului, Alan Brown.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 24-05-2016 | creare: 24-05-2016 | Vizite: 2748
Bibliografie
Smoking during pregnancy associated with increased risk of schizophrenia in offspring, link: https://medicalxpress.com/news/2016-05-pregnancy-schizophrenia-offspring.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • ExerciÈ›iile de aerobic ar putea ajuta persoanele cu schizofrenie
  • FraÈ›ii persoanelor cu schizofrenie au un risc mai mare pentru acelaÈ™i diagnostic
  • Schizofrenia
  •