Terapia cognitiv-comportamentală are rezultate bune la pacienții cu oboseală cronică

©

Autor:

Terapia cognitiv-comportamentală are rezultate bune la pacienții cu oboseală cronică
Cercetătorii de la Amsterdam University Medical Centers și King's College London au demonstrat că terapia cognitiv-comportamentală (TCC) este benefică pentru persoanele cu encefalomiopatie mialgică/sindromul oboselii cronice (EM/SOC). Analizând datele din studii care au implicat aproape 1.300 de pacienți, s-a constatat că TCC a condus la o reducere a oboselii și a limitărilor fizice. Aceste rezultate au fost publicate în revista Psychological Medicine.
Profesorul Hans Knoop, psiholog clinic la Amsterdam University Medical Centers și liderul grupului de cercetare, a raportat că TCC a dus la o reducere clinic relevantă a oboselii și a deficienței funcționale, precum și la o creștere a funcționării fizice. Aproximativ jumătate dintre pacienți nu mai erau sever obosiți după tratament, ceea ce indică faptul că TCC poate fi benefic pentru un număr semnificativ de pacienți.

Cercetătorii au încercat să determine pentru care pacienți TCC era benefic, descoperind că pacienții puteau beneficia de TCC indiferent de simptomele pe care le experimentau sau de modul în care a fost diagnosticat EM/SOC. Au fost observate diferențe între pacienți în ceea ce privește măsura în care au beneficiat de TCC: pacienții mai tineri, cei cu mai puține deficiențe funcționale și cei care erau încă relativ activi au profitat mai mult de TCC.

Tanja Kuut, psiholog clinic la Amsterdam University Medical Centers și autor principal al studiului, sugerează că raportarea unui număr mai mare de deficiențe funcționale și inactivitatea fizică pot indica o boală mai severă, iar acest subgrup de pacienți ar putea avea nevoie de tratament suplimentar sau mai intensiv.

Aceste descoperiri contrazic liniile directoare publicate în 2021 de Institutul Național Britanic de Excelență Clinică, care propunea o nouă definiție a cazului pentru EM/SOC și concluziona că TCC ar putea doar să ajute pacienții în gestionarea simptomelor, dar nu ar trebui văzut ca un tratament care poate reduce simptomele și ajuta la recuperare. Această concluzie se baza parțial pe lipsa dovezilor eficacității TCC atunci când anumite definiții de caz (noi) ale EM/SOC erau folosite pentru diagnostic sau când pacienții raportau malaise post-exerțiu (MPE).

Noile descoperiri ale studiului arată că TCC poate fi eficient și pentru pacienții cu MPE și pentru cei diagnosticați folosind noile definiții de caz. În opinia lui Knoop și Kuut, aceasta este o veste încurajatoare pentru pacienți și oferă orientări furnizorilor de servicii medicale care erau incerți în legătură cu pacienții pe care ar trebui să-i trimită la TCC.

sursa: News Medical

Data actualizare: 08-11-2023 | creare: 08-11-2023 | Vizite: 499
Bibliografie
Patients with chronic fatigue syndrome benefit from cognitive behavior therapy, link: https://www.news-medical.net/news/20231106/Patients-with-chronic-fatigue-syndrome-benefit-from-cognitive-behavior-therapy.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cercetătorii au identificat posibilii biomarkeri ai sindromului de oboseală cronică
  • Noi perspective asupra sindromului de oboseală cronică și asemănarea acestuia cu COVID-19 lung
  • Noi cercetări arată că supraviețuitorii COVID-19 prezintă un risc crescut de sindrom de oboseală cronică
  •