Sindromul de oboseală cronică ar putea fi dat de scăderea nivelului de hormoni tiroidieni

©

Autor:

Sindromul de oboseală cronică ar putea fi dat de scăderea nivelului de hormoni tiroidieni
Un studiu recent ale cărui rezultate au fost publicate în jurnalul Frotiers in Endocrinology prezintă o asociere între sindromul de oboseală cronică și valorile scăzute ale hormonilor tiroidieni.
Studiul sugerează că sindromul de oboseală cronică, o afecțiune ale cărei cauze sunt încă necunoscute, poate fi explicat prin valori scăzute ale hormonilor tiroidieni, independent de bolile tiroidiene.

Sindromul de oboseală cronică este o afecțiune comună manifestată prin stări prelungite de slăbiciune, oboseală și depresie.

Anumite simptome se regăsesc și în cazul hipotiroidismului – a afecțiune în care glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni tiroidieni. În hipotirodism, organismul încearcă să încurajeze activitatea hormonilor tioridieni prin eliberearea mai multor hormoni de stimulare tiroidiană, dar nu și la pacienții cu sindromul de oboseală cronică.

Contrastul dintre activitatea de stimulare tiroidiană a dus la ipoteza că sindromul de oboseală cronică să fie cauzat de activitatea redusă a hormonilor tiroidieni din absența bolii tiroidiene.

Cercetătorii din cadrul Universității din Groningen au comparat funcția tiroidiană și markerii inflamatori în cazul a două grupuri: 98 paciente cu sindrom de oboseală cronică și 99 paciente sănătoase, fără această boală (grupul de control). Pacientele cu sindromul de oboseală cronică au prezentat valori mai reduse pentru anumiți hormoni tiroidieni ca triiodotironina (T3) și tiroxina (T4), dar valori normale ale hormonilor de stimulare tiroidiană.

Studii adiționale indică faptul că pacienții cu sindromul de oboseală cronică au un nivel redus de iodină urinară și markeri inflamatorii deși reduși, ceea ce posibil mimează simptomele pacienților cu hipotiroidism. Acești pacienți au valori mari însă pentru hormonul tiroidian reverse sau rT3. Acesta pare să fie cauzat de o schimbare în producția de hormoni, când organismul transformă T4 în rT3 și nu produce T3 cum ar trebui. Aceste valori reduse de T3 la pacienții cu sindromul de oboseală cronică în asociere cu această interschimbare a rT3 poate face ca valorile T3 să fie reduse mult la nivelul țesuturilor.

Deși studiul prezintă o asociere între simptomele sindromului de oboseală cronică și nivelul redus de hormoni tiroidieni, cauza definitivă a sindromului rămâne încă necunoscută și mai sunt necesare cercetări suplimentare în acest sens.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 23-03-2018 | creare: 23-03-2018 | Vizite: 3051
Bibliografie
Chronic fatigue syndrome possibly explained by lower levels of key thyroid hormones https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180320084337.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce mă simt obosit tot timpul?
  • Hipotiroidismul crește riscul de fistule după laringectomie
  • Terapia cu levotiroxină și calitatea vieții la pacienții cu hipotiroidism
  •