Terapia cu litiu poate inversa efectele adverse ale radioterapiei

©

Autor:

Terapia cu litiu poate inversa efectele adverse ale radioterapiei
Copiii care urmează un tratament de radioterapie pentru o tumoră cerebrală pot dezvolta probleme cognitive mai târziu în viață.
În studii realizate pe șoareci, cercetătorii de la Karolinska Institutet au dovedit efectul protector al litiului asupra efectelor adverse cauzate de radioterapie. Studiul este publicat în revista Molecular Psychiatry, iar cercetătorii intenționează să testeze tratamentul în studiile clinice.

Cercetătorii susțin efectele benefice ale tratamentului cu litiu pentru îmbunătățirea memoriei și capacității de învățare, atunci când este administrat după iradierea creierului. În continuare, cercetătorii urmăresc introducerea primul tratament medicamentos pentru daunele cauzate de iradierea creierului.

„Practic, toți copiii care au primit tratament radiologic pentru o tumoră cerebrală dezvoltă probleme cognitive mai mult sau mai puțin grave. Acest lucru poate provoca dificultăți de învățare sau de socializare. Trebuie să fim mai bine pregătiți pentru a putea să avem grijă de pagubele pe care le provocăm, și despre asta este această cercetare”, a declarat Klas Blomgren, autorul studiului.

Grupul de cercetare a arătat anterior că litiu protejează împotriva leziunilor cerebrale dacă este administrat după radioterapie, deoarece poate preveni moartea celulară.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 22-11-2019 | creare: 22-11-2019 | Vizite: 699
Bibliografie
Lithium can reverse radiation damage after brain tumor treatment. Url: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/11/191113201344.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Genele pot indica persoanele care răspund la tratamentul cu litiu
  • Radioterapia precisă - afectare mai redusă a celulelor sănătoase
  • Radioterapia după operația pentru cancerul de prostată ar putea fi amânată
  •