Radioterapia după operația pentru cancerul de prostată ar putea fi amânată

©

Autor:

Radioterapia după operația pentru cancerul de prostată ar putea fi amânată
Bărbații cu cancer de prostată ar putea fi scutiți de radioterapie, tratamentul utilizat în prezent pentru vindecarea completă în urma intervenției chirurgicale de eliminare a țesutului afectat de cancer, conform rezultatelor tardive ale studiilor efectuate de către Societatea Europeană de Oncologie Medicală.
Anchetatorii au descoperit că beneficiile radioterapiei după operație sunt mai mici decât efectele secundare. În cadrul studiilor nu au fost evidențiate diferențe semnificative în ceea ce privește reapariția bolii la o perioadă de cinci ani de la intervenția chirurgicală între bărbați care au făcut radioterapie la scurt timp după operație și bărbați care au făcut radioterapie mai târziu, după recidiva cancerului. Rezultatele studiilor, confirmate într-o meta-analiză colaborativă, sugerează că radioterapia este la fel de eficientă, indiferent de momentul în care este administrată pacienților cu cancer la prostată.

Analizele cercetătorilor, prezentate recent la Congresul ESMO, combină două studii similare care oferă dovezi suficiente în sprijinul afirmației conform căreia recuperarea postoperatorie nu necesită în mod obligatoriu efectuarea ședințelor de radioterapie imediat după operație. Totodată, analizele oferă o oportunitate importantă pentru evaluarea rolului pe care radioterapia adjuvantă îl poate avea în anumite grupuri de bărbați. Omiterea sau întârzierea radioterapiei ar putea să reprezinte o modalitate de reducere a duratei tratamentului și ar putea permite utilizarea într-un mod corect a resurselor.

Radioterapia actuală, costisitoare pentru sistemele medicale, poate produce efecte secundare care vor afecta calitatea vieții pacientului. Incontinența urinară, cauzată de îngustarea uretrei și de pierderea controlului asupra mușchiului vezical, este una dintre complicațiile frecvente apărute în urma radioterapiei. Studiile actuale ar putea avea implicații majore în viața pacienților, deoarece, dacă concluziile sunt confirmate și în viitoarele cercetări, bolnavii de cancer de prostată vor avea posibilitatea de a amâna radioterapia.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 03-10-2019 | creare: 03-10-2019 | Vizite: 2596
Bibliografie
Men with prostate cancer can be spared radiotherapy after surgery, study suggests, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190927095316.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • S-a descoperit o legătură între alopecia androgenică și cancerul de prostată
  • Roșiile ar putea diminua efectele secundare ale radioterapiei
  • IMC-ul și circumferința abdominală mari, asociate cu un risc de cancer de prostată agresiv
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum