Studiu: persoanele care se simt mai tinere decât vârsta biologică trăiesc mai mult

©

Autor: Redacția ROmedic

Studiu: persoanele care se simt mai tinere decât vârsta biologică trăiesc mai mult
Zicala conform căreia vârsta e dată de anii pe care simți că îi ai, nu de cei biologi, pare să conțină un sâmbure de adevăr, după cum arată un studiu recent. Mai mult, s-a observat că persoanele care se simt mai tinere decât sunt, au o viață mai lungă decât cele care își simt anii și mult mai mult decât cele care se simt mai bătrâne.

Vârsta percepută este un cumul al evaluărilor privind sănătatea, limitările fizice și starea de bine generală. Aceste percepții pot fi afectate de numeroși factori care intervin, Nașterea copiilor la o vârstă mai înaintată, afecțiuni precum bolile inimii sau cancerul, schimbarea rolurilor sau stresul au fost identificați ca având un rol important în supraevaluarea vârstei pe care simțim că o avem.

Studiul longitudinal, realizat de doi cercetători englezi, a analizat 6489 de persoane, a căror vârstă biologică medie era de 65.8 ani. În prima etapă, desfășurată între 2004 și 2005, participanții au fost solicitați să spună cât de bătrâni se simt, iar media vârstelor percepute de ei a fost de 56, 8 ani. În funcție de aceste răspunsuri, au fost împărțiți în 3 grupuri:
  • cei a căror vârstă percepută era apropiată de cea reală (25, 5% dintre participanți)
  • cei care se simțeau cu cel puțin 1 an mai bătrâni decât vârsta biologică (4.8% dintre participanți)
  • cei care se simțeau cu cel puțin 3 ani mai tineri decât vârsta biologică (69,6%)

Ulterior, cercetătorii au înregistrat mortalitatea participanților până în martie 2013. Analiza informațiilor a dus la următoarele concluzii: mortalitatea la persoanele care se simțeau mai tinere decât vârsta biologică a fost de 14,3% pe durata celor aproximativ 8 ani, comparativ cu 18% în cazul celor care își percepeau corect vârsta și cu 24,6%, procentul celor care se simțeau mai în vârstă decât erau. În plus, s-a observat o corelație puternică între vârsta percepută și moartea cauzată de boli cardiovasculare, dar nu și între vârsta percepută și moartea în urma unui cancer.

Un punct slab al studiului a fost că proporția participanților care se simțeau mai în vârstă a fost mai mică decât a celorlalte categorii, de aceea studii ulterioare sunt necesare pentru a valida aceste rezultate. Cum au explicat autorii concluziile la care au ajuns?  Persoanele care se simt mai tinere au în general o mai mare reziliență și dorință de a trăi, ceea ce îi face să acorde o mai mare atenție unui comportament orientat spre sănătate. Și în această privință sunt necesare studii suplimentare.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 29-06-2018 | creare: 31-12-2014 | Vizite: 2210
Bibliografie
Older people who feel younger than their actual age live longer, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/286998.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un nou factor determinant pentru longevitate a fost identificat
  • 25 minute de mers zilnic ar putea prelungi cu 7 ani viața
  • Nașterea mai multor copii ar putea încetini îmbătrânirea la femei
  •