Ținutul de mână poate reduce senzația de durere din corp

©

Autor:

Ținutul de mână poate reduce senzația de durere din corp
Lumea modernă aduce mai multe moduri de a comunica, dar mai puțină interacțiune fizică. Cercetătorii din cadrul Universității din Colorado au ajuns la concluzia că ținutul de mână poate duce la reducerea senzației de durere deoarece  se sincronizează nu doar respirația și ritmul cardiac, dar și anumite unde cerebrale, subliniind importanța contactului fizic uman.
Rezultatele cercetării au fost publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences.

De asemenea, s-a observat că un nivel mai crescut de empatie duce la un grad mai ridicat de sincronizare și o ameliorare mai intensă a durerii.

Studiul se axează pe explorarea unui fenomen numit sincronizare interpersonală, în care persoanele reflectă fiziologic persoanele cu care se află. Este primul studiu care analizează sincronizarea undelor cerebrale în contexul durerii resimțite.

Studiul a inclus 22 de cupluri heterosexuale de 23-32 ani împreună de cel puțin 1 an. Acestora le-a fost măsurată activitatea cerebrală cu ajutorul înregistrărilor EEG (electroencefalografii) pe parcursul anumitor scenarii de câte 2 minute. Scenariile au fost următoarele:
  • statul unul lângă altul fără atingere;
  • statul unul lângă altul ținându-se de mână;
  • statul în camere separate.

Ulterior au repetat scenariile, simultan cu aplicarea unui mic stimul dureros în cazul femeilor, în regiunea brațului.

Prezența persoanei iubite, fie că implica ținere de mână sau nu, a fost asociată cu sincronizarea mai intensă a undelor din banda alfa mu, o lungime de undă asociată cu atenția focusată. Dacă se și țineau de mână în timpul resimțirii durerii, sincronizarea se accelera.

De asemenea, cu cât partenerul prezenta mai multă empatie pentru parteneră, cu atât undele se sincronizau mai mult, iar durerea se diminua.

Posibila explicație ar putea fi dată de faptul că atingerea empatică poate face o persoană să se simtă înțeleasă, care conform altor cercetări, poate activa mecanismele de atenuare a durerii din creier.

Sursa: Neuroscience News

Data actualizare: 20-04-2019 | creare: 05-03-2018 | Vizite: 1868
Bibliografie
Holding Hands Can Sync Brainwaves and Ease Pain, https://neurosciencenews.com/holding-hands-brainwaves-pain-8584/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Fericirea în cuplu depinde de frecvența actului sexual?
  • Stresul financiar ar putea cauza și durere fizică
  • Importanţa banilor în alegerea partenerilor
  •