Relaţia de cuplu după apariţia primului copil

©

Autor:

Relaţia de cuplu după apariţia primului copil
Apariţia unui copil în viaţa unui cuplu este, fără doar şi poate, un motiv de bucurie. Cu toate acestea, atenţia acordată bebeluşului, grija permanentă şi aspectele noi de care cei doi părinţi trebuie să se ocupe schimbă în timp relaţia de cuplu.

Treptat, dar sigur, legătura dintre părinţi trece la o altă etapă - o transformare firească şi benefică, dacă cei doi gestionează corect toate conflictele şi problemele de comunicare ce pot apărea în această perioadă.

Timpul insuficient, sentimentul că nu fac totul pentru a fi părinţi buni, stresul ce poate atinge cote maxime, rudele care, dintr-o dată, devin sfătuitorii din prima linie – toate pot fi motivele unor tensiuni inutile, dar care pot apărea din ce în ce mai des.

Ce se schimbă în interiorul unei relaţii odată cu apariţia primului copil?

Se diminuează timpul dedicat relaţiei de cuplu

La început, părinţii îşi dedică în mod voluntar fiecare minut noului membru al familiei. Programul de somn, colicii, vizitele dese la pediatru, dorinţa de a fi părinţi exemplari îi determină să fie cât mai aproape de copilul lor, uitând însă de ei înşişi și de relaţie. Treptat, această schimbare de priorităţi poate duce la frustrări sau chiar probleme de comunicare. (1)

Părinţii au sentimente confuze

Stresul, grijile zilnice, rezolvarea problemelor ce apar la tot pasul, convingerea că trebuie să fie acolo, tot timpul pentru copilul lor, implicarea rudelor care nu contenesc să îi sfătuiască sau chiar să îi dojenească, toate acestea trezesc părinţilor sentimente diverse. Încep să creadă că nu sunt părinţi atât de buni pe cât îşi doresc, se revoltă văzând că altcineva se implică frecvent în interiorul familiei lor sau se simt depăşiţi de situaţie, fizic şi psihic. Stresul şi oboseala psihică, însă, sunt cele care pot cauza chiar şi afecţiuni de sănătate, aşa că momentul sentimentelor confuze trebuie depăşit cât mai repede cu putinţă. (1)

Nevoia de intimitate devine mai puţin pregnantă

Deşi ambii parteneri pot simţi asta, situaţiile de acest fel sunt mult mai frecvente în cazul mamelor. Kilogramele în plus, oboseala ce îşi pune amprenta pe chipurile lor, timpul insuficient pentru îngrijire sau o vizită la salonul de cosmetică – aceşti factori pot determina o proaspătă mamă să creadă că nu mai este atractivă pentru soţ, evitând astfel momentele de intimitate. (1)

Pot apărea mai des conflicte

De la problemele financiare până la modalităţile diferite de creştere a copilului, toate pot fi cauze ale unor conflicte ce apar din ce în ce mai des. Părinţii tind să creadă că, în mod automat, vor avea aceleaşi viziuni asupra noii vieţii de familie, iar când apar disensiunile, uita să comunice. (1)

Cum gestionezi schimbările din viaţa de cuplu, după apariţia primului copil?

Neînţelegeri apar în orice cuplu, fie că cei doi au sau nu copii. E drept că, odată cu venirea pe lume a unui copil, grijile şi sarcinile cresc şi sunt de o altă factură, aşa că disensiunile capătă o altă valoare. Cu toate astea, ele pot fi dezamorsate, atât timp cât ştii cum să gestionezi situaţiile conflictuale sau cele în care comunicarea nu este tocmai punctul forte.

Aşadar, iată ce pot face cuplurile aflate în impas, odată cu schimbările majore din viaţa lor:

Împărtăşiţi-vă nemulţumirile

Părinţii uită deseori să vorbească unul cu altul, chiar dacă nemulţumirile şi frustrările apar la tot pasul. Cum îngrijirea copilului trece pe primul plan, ei cred că nu e timp sau rost pentru împărtăşirea acestor frustrări ce, în timp, se adâncesc. De exemplu, o mamă se poate simţi abandonată toată ziua cu copilul, în vreme ce tatălui, plecat la serviciu, i se pare normal ca mama să petreacă mai mult timp cu copilul. În astfel de situaţii, cel mai bine ar fi să discutaţi nemulţumirile la momentul oportun, de preferat atunci când cel mic doarme şi nu există deja o stare de conflict. (2)

Fiţi atenţi la ton şi abordare – două aspecte importante în comunicare

Pe lângă alegerea atentă a momentului oportun pentru începerea unei discuţii lămuritoare, tonul şi abordarea sunt secretele unei comunicări eficiente. Atitudinea ofensivă nu este una de preferat pentru că va genera un răspuns defensiv şi apariţia unei frustrări de cealaltă parte. Nu critica, ci tratează aspectul respectiv cu umor şi ascultă întotdeauna ce are de spus celălalt. De asemenea, nu uita niciun moment că amândoi sunteţi stresaţi, iar privarea de somn vă poate face mult mai irascibili şi agresivi în exprimare. (2)

Delegaţi sarcini şi fiţi deschişi la compromis

Carol Ummel Lindquist, autoarea cărţii Happily Married with Kids susţine că, în vreme ce mamele consideră ca taţii trebuie să se ofere voluntari pentru treburile gospodăriei, aceştia răspund mult mai bine atunci când li se oferă sarcini directe. O regulă aplicabilă de ambele părţi - cel mai bine ar fi să discutaţi în avans ce veţi face în perioada următoare, să delegaţi sarcini şi să fiţi deschişi la compromis. După toate astea, nu uita că feedbackul este foarte important, aşa că nu te sfii să îţi lauzi partenerul după ce a împlinit cu succes o parte dintre obligaţiile sale. (3)

Acceptaţi ajutor

Oricât de agasante ar fi rudele în această perioadă, aminteşte-ţi că intenţia lor este una bună, ba mai mult, te pot ajuta în momente cheie. Niciun părinte nu e de fier, aşa că ajutorul unui bunic sau chiar al unei bone va fi binevenit în momentele de oboseală maximă sau atunci când vei dori să îţi petreci câtva timp cu partenerul de viaţă. (2)

Sprijiniţi-vă partenerul

Încearcă să laşi deoparte orgoliile şi să ajungi la un consens cu partenerul tău. În plus, admiraţia şi sprijinul oferit cresc şansele ca relaţia voastră să fie una foarte bună şi de lungă durată. Cel puţin asta spun cercetătorii de la Ohio State University care au studiat 46 de cupluri, în care apăruseră recent primul copil. Sarah Schoppe-Sullivan, co-autorul studiului menţionat, susţine că mariajul capătă cu totul alte conotaţii odată cu apariţia noului copil, înţelesuri pe care proaspeţii părinţi trebuie să le descifreze şi să le facă faţă cu brio pentru a avea o căsnicie fericită. (4)

Faceţi-vă timp pentru voi doi

Chiar dacă cel mic va fi cea mai importantă constantă a vieţii voastre, nu trebuie să neglijaţi timpul alocat vouă şi relaţiei de cuplu. Cel mai bine ar fi să planificaţi din timp şi corect aceste momente. Apelaţi la un bunic sau o bonă în week-end pentru o ieşire la film sau restaurant, organizaţi o cină romantică în timp ce copilul doarme, fiind conştienţi de posibilitatea de a mai primi la un moment dat un “musafir” inopinat. De asemenea, dacă nu doriţi să îl lăsaţi singur pe copil, optaţi pentru momente în familie – vizitaţi un muzeu, plimbaţi-vă în parc, petreceţi-vă un week-end la munte, doar voi trei – toate acestea vă vor apropia şi vă vor da sentimentul că sunteţi uniţi atât ca părinţi, cât şi ca iubiţi. (2)

Petreceţi-vă timpul şi cu prietenii de acelaşi sex

Specialiştii susţin că bărbaţii, în special, sunt cei care au nevoie să simtă apartenenţa la un grup de prieteni în mijlocul cărora să se simtă confortabil. Chiar dacă este conştient de schimbările necesare din relaţie, bărbatul tot se simte un pic neglijat şi confuz, sentimente pe care şi le poate împărtăşi mult mai uşor faţă de prieteni de acelaşi sex. Studiile arată că această nevoie a bărbaţilor se manifestă nu doar atunci când devin taţi, ci pe tot parcursul vieţii. (2)

Apelaţi la terapie de cuplu atunci când e cazul

Românii sunt mai reticenţi la astfel de abordări, aşa că, cel mai adesea, ajung la consiliere maritală doar atunci când lucrurile au scăpat de sub control. Studiile din străinătate însă arată că terapia de cuplu sau întâlnirile ce au ca scop educarea viitorilor sau proaspeţilor părinţi sunt eficiente în traiectoria unei relaţii de cuplu. O cercetare publicată în 2006 în Journal of Consulting and Clinical Psychology a demonstrat faptul că acele cupluri care aşteptau un copil sau în care apăruse recent unul şi care participaseră la o consiliere de 24 de săptămâni au înregistrat un declin mult mai mic în relaţia de cuplu faţă de cuplurile care nu apelaseră la consiliere specializată. (5)

Data actualizare: 25-01-2020 | creare: 17-11-2014 | Vizite: 15145
Bibliografie
(1) Devenind parinti, link: https://kidshealth.org/parent/positive/family/becoming_parents.html
(2) Cum schimba un copil relatia de cuplu, link: https://www.pregnancy.org/article/how-baby-changes-couples-relationship
(3) Casnicia ta dupa aparitia unui copil: problem si solutii, link: https://www.parents.com/parenting/relationships/staying-close/marriage-after-baby/
(4) Lasa statutul de parinte sa iti consolideze relatia, link: https://www.rd.com/advice/parenting/let-parenthood-strengthen-your-marriage/3/
(5) Copiii si relatia de cuplu, link: https://online.wsj.com/articles/SB10001424052748704099704576288954011675900
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Bărbații și femeile percep infidelitatea diferit
  • Polii opuși se atrag? Doar dacă nu ești într-o relație, arată un studiu
  • ENTWINE – aplicația care evaluează atracția dintre partenerii romantici
  •