Topul bolilor care îngrașă cel mai tare

©

Autor:

Topul bolilor care îngrașă cel mai tare

Majoritatea persoanelor se îngrașă pentru că mănâncă sau beau peste numărul de calorii pe care le ard prin metabolismul bazal și prin mișcare. (1)

Totuși, există anumite boli care pot duce la creșterea în greutate:

1. hipotiroidismul

Hipotiroidismul este o boală care afectează tiroida și în care nu se produc suficienți hormoni tiroidieni. Avand în vedere că hormonii tiroidieni joaca un rol esențial în reglarea metabolismului, această patologie poate determina îngrășare. Hipotiroidismul este mai frecvent întâlnit la femei. Tratamentul constă în administarea de levotiroxină, forma sintetică a hormonilor tiroidieni. (1)

2. Sindromul Cushing

Sindromul Cushing este o boală foarte rară cauzată de creșterea nivelului de cortizol în organism. Ea poate apărea ca urmare a tratamentului cu steroizi sau din cauza unei tumori. Unul dintre simptomele frecvent întâlnite este creșterea în greutate, mai ales la nivelul toracelui, feței și a stomacului. (1)

3. Sindromul ovarelor polichistice

Printre simptomele sindromului ovarelor polischistice se numără menstruația neregulată, dificultatea de a rămane gravidă, pilozitate în exces și creștere în greutate, în special la nivelul taliei. Procesul îngrășării se autoîntreține: cu cât kilogramele depuse sunt mai multe, cu atât se produce mai multă insulină, ceea ce determină o creștere suplimentară în greutate. Slăbirea poate fi atinsă printr-o dietă corespunzătoare și prin sport, iar în unele cazuri, prin tratament medicamentos. (1)

4. bulimia

Persoanele bulimice ce trec prin momente în care mănâncă cantități mari de alimente într-un timp foarte scurt („binging”) pot suferi creștere în greutate. (2)

5. insomnia

Insomnia este printre cei mai frecvent întâlniți factori care contribuie la creșterea în greutate, intrucât alterează starea de spirit, capacitatea de concentrare și stimulează apariția senzației de foame. (2)

6. Ulcerul gastric

În unele cazuri, ulcerul poate cauza îngrășare prin faptul că mimează aceleași simptome ca senzația de foame. Deoarece personele cu ulcer au dureri epigastrice intense, vor apela la mâncare pentru a încerca să le potolească, iar unele alimente pot fi bogate în calorii, zahăr și grăsimi. (2)

7. depresia

Depresia poate determina îngrășare prin încetinirea metabolismului, creșterea apetitului, reducerea activității fizice și apelarea la alimente care aduc un confort emoțional. (2)

8. Insuficiența cardiacă

Insuficiența cardiacă afectează funcția inimii, astfel încât aceasta nu mai poate pompa suficient sânge la organe. Unul dintre simptomele care apar în insuficiența cardiacă este retenția de fluide în organism, care determină creștere rapidă în greutate și umflarea gleznelor, picioarelor, gambelor. Uneori apa se poate acumula în burtă (ascită) sau în plămâni (revărsat pleural). (3)

9. Insuficiența renală

În stadiile terminale, insuficiența renală poate cauza îngrășare prin acumulare de fluide în organism. Retenția de fluide poate determina dispnee și hipertensiune arterială. Pacienții cu insuficiență renală trebuie sa urmeze un regim hiposodat și să bea cantități reduse de lichide. (4)


Data actualizare: 18-10-2021 | creare: 18-10-2021 | Vizite: 853
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: