Cipuri implantate - tendințe 2019

©

Autor:

Cipuri implantate - tendințe 2019

Cipurile implantabile, capabile să înregistreze multiple date personale, inclusiv istoricul de sănătate al pacienților, continuă să rămână un instrument controversat, în ciuda faptului că aprobări pentru utilizarea unor astfel de dispozitive există încă din urmă cu un secol.
Implantarea unui microcip aduce multiple beneficii, însă problemele existente de confidențialitate sunt cele care îi determină pe oameni să fie sceptici cu privire la acestea. Sistemele de înregistrare electronică ale datelor pacienților prin intermediul microcipurilor au fost aprobate de către Agenția Alimentelor și Medicamentelor din SUA încă din anul 2004, însă numărul persoanelor dispuse să își implementeze un cip a fost unul extrem de redus. De asemenea, din majoritatea instituțiilor medicale lipseau echipamentele necesare pentru scanarea cipurilor implementate. Acesta a fost și motivul pentru care, pe perioada unui an și jumătate de la apariția sistemului electronic, doar 50 de oameni și-au implementat cipuri. (1) (2)

În anul 2007, Asociația Medicală Americană a solicitat cadrelor medicale să procedeze cu precauție și să le ofere viitorilor beneficiari toate informațiile de care aceștia au nevoie, înainte de implementarea cipului. Totodată, a fost solicitată stocarea informațiilor confidențiale ale pacienților în mod explicit pe dispozitive cu un nivel de securitate cel puțin la fel de crescut ca cel al sistemelor tradiționale de evidență medicală. În acest fel, se spera că teama oamenilor cu privire la cipuri va fi diminuată. Deși și-au exprimat susținerea pentru tehnologia cu cip implementabil, specialiștii de la Asociația Medicală Americană au notat faptul că ratele de adopție vor continua să fie unele reduse, până când nu vor exista dovezi puternice care să ateste siguranța acestor sisteme. În unele state de pe teritoriul SUA, precum California, Georgia sau Wisconsin, în anul 2014 au fost adoptate legi care prevedeau interzicerea implementării obligatori a cipurilor, ceea ce denotă faptul că nu au fost suficienți zece ani pentru sporirea confidențialității cipurilor. (1) (3)

Cipuri implementate: tendințe în 2019

În anul 2019, Suedia a devenit prima țară în care numărul celor care și-au implementat cipuri a trecut de 3.000 de persoane. Dintre aceștia, aproximativ 130 și-au implementat cipuri ce pot fi scanate de către conductorii de tren, pentru a dovedi faptul că și-au achiziționat bilet și că au drept să circule cu trenul. Aceasta nu este singura tendință actuală în materie de cipuri din această țară. În Suedia, oamenii își inserează sub piele cipuri care folosesc pe post de card de gimnastică sau cipuri cu ajutorul cărora poate fi deblocat calculatorul personal. În ciuda îngrijorărilor, dar și a progreselor, nu există o evoluție evidentă în tendințele privitoare la cipurile implantate. (1) (2)

Progresul a permis apariția cipurilor implementabile, fiind de așteptat ca tot în urma progresului științei să se ajungă la dezvoltarea unor dispozitive capabile să simplifice viața oamenilor, fără a le afecta securitatea și fără a exista riscuri referitoare la eventuale scurgeri de date. Preocuparea generală a oamenilor de știință rămâne în continuare utilizarea cipurilor implementabile pentru transmiterea de date referitoare la sănătatea fizică și la funcțiile corporale. Un studiu recent, realizat de către cercetători de la Universitatea din Stanford, dovedește că este posibilă detectarea problemelor de sănătate doar prin intermediul unor dispozitive implementabile. (1) (4)

Atunci când vine vorba de cipuri implementabile în scopuri medicale, majoritatea curiozităților se referă la modul în care tehnologia va afecta asistența medicală și dacă aceste cipuri vor putea să joace un rol decisiv în progresul științei. Una dintre preocupările majore rămâne aceea de asigurare a confidențialității datelor personale, fiind de așteptat ca în viitor să fie dezvoltate noi modalități de salvare a datelor. Stocarea criptată a datelor pe dispozitive mobile ar putea să reprezinte una dintre modalitățile de rezolvare a acestei probleme de securitate. (1) (3)


Data actualizare: 17-09-2019 | creare: 17-09-2019 | Vizite: 1719
Bibliografie
(1) EHR Microchips: The Past, Present, and Future, link: khttps://cliniciantoday.com/ehr-microchips-the-past-present-and-future
(2) Thousands of people in Sweden get microchip implants for a new way of life, link: https://www.scmp.com/news/world/europe/article/2145896/thousands-people-sweden-get-microchip-implants-new-way-life
(3) Why You’re Probably Getting a Microchip Implant Someday, link: https://www.theatlantic.com/technology/archive/2018/09/how-i-learned-to-stop-worrying-and-love-the-microchip/570946
(4) Wearable sensors detect what's in your sweat, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190816191428.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: