Totul despre ulcerul varicos: de la cauze la tratament

©

Autor:

Totul despre ulcerul varicos: de la cauze la tratament
Advertorial oferit de MLM Medical

Ulcerul varicos sau ulcerul venos de gambă este o boală cronică destul de comună în multe țări, în special în nordul Europei și în Statele Unite ale Americii. Prevalența generală a ulcerului varicos este de 1%, ajungând la 3% la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani. Deși în ultimii 25 de ani s-au făcut mari progrese pentru diagnosticarea și tratamentul acestei boli, ulcerul varicos continuă să fie o provocare pentru pacienți și medici. Cei care suferă de această boală trec printr-un ciclu lung de vindecare, intercalat cu dureri și infecții care afectează calitatea vieții.

Cauzele ulcerului varicos

Ulcerele pot avea cauze arteriale sau venoase, însă totul pleacă de la circulația deficitară a sângelui. În mod normal, arterele distribuie sângele de la inimă în tot organismul și transportă substanțe nutritive și oxigen în toate zonele corpului. Pe de altă parte, venele sunt responsabile cu transportarea sângelui neoxigenat înapoi la inimă și plămâni. Așadar, atunci când o arteră este blocată, nici oxigenul și nici substanțele nutritive nu pot ajunge la țesuturi, ceea ce provoacă durerea și deteriorarea acestora, iar rana rezultată se numeșe ulcer de origine arterială. Cele mai întâlnite cauze pentru acest tip de ulcer sunt fumatul, obezitatea și un stil de viață sedentar. Totuși, ulcerele de origine venoasă sunt mai frecvente și au loc ca urmare a insuficienței venoase cronice. Atunci când valvele venoase nu își mai pot îndeplini funcția de ventilare și sângele circulă în ambele sensuri, sângele se acumulează, apar umflături, iar venele se umflă, creându-se presiunea venoasă.

Factorii de risc ai ulcerului varicos

Fumatul, stilul de viață sedentar, obezitatea, alimentația nesănătoasă (prea multe grăsimi și prea mult zahăr), vârsta, cauzele hormonale – femeile sunt de trei ori mai afectate de această boală decât bărbații.

Schimbările vizibile ale pielii care dezvoltă ulcer varicos sunt:  o piele lucioasă, subțire și ușor deteriorată, mici cicatrici, răni care nu se vindecă, inflamații cauzate de infecții becteriene, modificări ale unghiilor.

Tratament și profilaxie

Ulcerul varicos poate fi tratat cu ajutorul kitului de tratament Super Healing Kit de la Pharmaplast . Este o metodă de tratament non-invazivă, ce constă în:
  • aplicarea unui hidrogel steril cu alginat, creat pentru arsuri și răni adânci, care rehidratează zona afectată și creează un mediu umed propice vindecării rapide a plăgii; reduce aspectul cicatricilor și calmează durerile; poate fi folosit și pentru arsurile de gradul 1 și 2.
  • aplicarea pansamentului Pharmatull: un pansament primar steril, tip plasă, neaderent din tifon impregnat cu un amestec de unguent neutru; este recomandat pentru arsuri, ulcerații și grefe de piele.
  • aplicarea pansamentului din spumă cu silicon Espuma Gentle: rezistent la apă, bacterii și viruși, este recomandat pentru ulcere de picior și de presiune, incizii chirurgicale și rănile traumatice care duc la pierderea pielii; de asemenea poate fi utilizat sub forma de bandaj de compresie.

Super Healing Kit acoperă tratamentul pentru astfel de efecțiuni pentru o perioadă de o săptămână. Vindecarea poate fi obținută în câteva săptămâni, în funcție de stadiul plăgii, însă este recomandat să consultați un medic înainte de utilizare.

Sfaturi pentru prevenirea ulcerului varicos

Faceți mișcare!

Mergeți pe jos 30 de minute în fiecare zi și faceți exerciții pentru picioare: întindeți și flexați degetele. Nu cărați greutate. Purtați încălțăminte confortabilă cu talpă joasă și îmbrăcăminte lejeră.

Protejați-vă pielea!

Folosiți uleiuri, unguente hidratante sau creme. Evitați săpunurile sau cremele cu un miros puternic care v-ar putea irita pielea. Evitați sursele de căldură directă sau păturile groase, deoarece temperaturile ridicate duc la umflarea piciorului și la uscarea pielii.

Aveți grijă la alimentație:

În funcție de dimensiunea rănii, dacă suferiți de ulcer varicos, sunteți predispuși să pierdeți multe proteine și fluide, însă puteți compensa prin dietă. Beți multă apă, ceaiuri neîndulcite sau sucuri diluate. Lactatele, ouăle și carnea ușoară de pasăre sunt, de asemenea, recomandate. O dietă sănătoasă influențează pozitiv procesul de vindecare a rănii –  asigurați-vă că aveți o alimentație echilibrată, formată din legume și fructe proaspete.

Data actualizare: 25-06-2019 | creare: 25-06-2019 | Vizite: 2089
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!