Transplant hepatic

©

Autor:

Terapii viitoare si controverse

Desi incercarile de a dezvolta un ficat artificial sunt numeroase nici un astfel de substitut hepatic este astazi disponibil. Dispozitivele de sustinere hepatica incluzind ficatul bioartificial si dispozitivul de asistenta hepatica extracorporeala sunt sisteme care perfuzeaza singele sau plasma printrun aparat care contine hepatocite pentru a inlatura elementele citotoxice.

Principalele obstacole in xenotransplant sunt potentiala raspindire a infectiilor de la animal la om si rejectul vascular si hiperacut al transplantului interspecii. Cei mai multi experti cred ca ficatul porcului este cel mai potrivit pentru transplant. Organele animalelor sunt rapid rejectate. Exista si alte bariere, imune si nonimune care limiteaza supravietuirea xenogrefelor. Totusi xenogrefele sunt superioare grefelor uamne datorita oferirii posibilitatii de a manipula mai bine organele donorilor ajutind la descoperirea unor noi tratamente imunosupresante si reducerea imunosupresiei la oameni. O alta teama este transmiterea zoonozelor.

Recoltarea si cultivarea de hepatocite umane si animale a demonstrat un succes modest, mai ales datorita problemelor legate de disponibilitatea celulara si viabilitatea celulelor. Desi transplantul de hepatocite pare a fi promitator rolul sau viitor va fi in transferul de gene, tehnologie inca in faza de cercetare.

Transplantul la pacientii cu HIV inainte de era antiretroviralelor era o contraindicatie absoluta. In ciuda dezvoltarii terapiei HAART si a ameliorarii prognosticului la acesti pacientii centrele de transplant inca nu efectueaza transplant la pacientii cu HIV. Datele recente arata ca supravietuirea la acesti pacienti nu difera posttransplant de cei nonHIV. Una dintre principalele temeri la acesti pacienti este recurenta cirozei si a infectiei cu virus hepatic C.

Protocoalele pe termen lung in imunosupresie tintesc sustinerea acceptului grefei cu limitarea morbiditatii. Centrele de transplant au raportat cazuri de retragere a imunosupresiei cu succes in timpul cresterii supravietuirii grefei. De asemenea incercarile de a limita administrarea de steroizi au demonstrat efecte benefice pe termen lung.

Data actualizare: 07-08-2013 | creare: 24-02-2010 | Vizite: 42418
Bibliografie
Cine poate fi donor,link: https://www.umm.edu/transplant/liver_donor.htm
Transplantul hepatic,link: https://www.emedicinehealth.com/liver_transplant/article_em.htm
Transplantul hepatic de la donor viu,link: https://www.ucsfhealth.org/adult/medical_services/organ_transplants/liver/liver_donor_transplant_facts.html
Xenotransplantarea,link: https://en.wikipedia.org/wiki/Xenotransplantation
Complicatiile transplantului hepatic,link: https://www.wellsphere.com/wellpage/liver-transplantation-complications
Imunosupresia in transplantul hepatic,link: https://content.nejm.org/cgi/content/short/331/17/1154
Strategiile de imunosupressie in transplantul hepatic,link: https://www.ehow.com/way_5601733_immunosuppression-strategies-after-liver-transplant.html
Factorii de risc in dezvoltarea neoplaziei de novo posttransplant hepatic,link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11699033
Transplantul hepatic in viitor,link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1003088/
Rejectul transplnatului hepatic,link: https://www.cambridge-transplant.org.uk/program/liver/liverrejection.htm
Prognosticul dupa transplantul hepatic,link: https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S004113450600649X
Factorii de risc pentru infectii dupa transplant hepatic,link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/110212.php
Recentele descoperiri in domeniul transplantului hepatic,link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12583530
Tehnicile transplantului hepatic ortotopic,link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2020659/
Contraindicatiile transplantului hepatic,link: https://www.medscape.com/viewarticle/451209_5
Primul transplant hepatic efectuat,link: https://news.bbc.co.uk/2/hi/health/281925.stm
Transplantul de organe si HIV,link: https://www.thebody.com/index/treat/transplant.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum