Transportul nanomedicamentelor pentru cancer în tumori solide

©

Autor:

Transportul nanomedicamentelor pentru cancer în tumori solide
Un studiu recent realizat de Laboratorul Wilhelm de la Universitatea din Oklahoma, publicat în revista Advanced Materials, abordează progresele promițătoare în nanoingineria biomedicală, concentrându-se pe transportul nanomedicamentelor pentru cancer în tumori solide. Lin Wang, autorul principal al studiului, evidențiază o descoperire importantă: celulele endoteliale din vasele de sânge ale tumorilor de cancer mamar interacționează de două ori mai probabil cu nanoparticulele medicamentoase decât celulele endoteliale din țesutul mamar sănătos. Aceasta indică faptul că celulele tumorale endoteliale pot fi ținte eficiente pentru livrarea nanomedicamentelor.
Cercetările s-au desfășurat pe celule endoteliale izolate din țesuturi canceroase și sănătoase ale sânului, iar pașii următori vor include analiza reacției nanoparticulelor în contextul arhitecturii complete a țesutului. Laboratorul colaborează cu Centrul de Cancer Stephenson pentru a elabora un protocol etic, permițând accesul la probe integrale de țesut tumoral, nu doar la celule izolate.

Studiul subliniază potențialul nanomedicamentelor în livrarea țintită de medicamente în tumori solide, folosind nanoparticulele ca vehicule directe de livrare. Aceste nanoparticule sunt concepute adesea sub formă de sfere minuscule, încărcate cu medicamente necesare și administrate intravenos. Totuși, ele se confruntă cu provocări, cum ar fi acumularea în organele „țintă greșite”, precum ficatul sau rinichii, care filtrează sângele și elimină nanoparticulele considerate obiecte străine de către organism.

Studiul evidențiază o discrepanță între numărul mare de publicații preclinice și numărul redus de formulări de nanoparticule aprobate de FDA care sunt utilizate clinic, în special pentru tratamentul tumorilor solide. Wilhelm sugerează că aceasta se datorează în parte lipsei unei înțelegeri complete a procesului de livrare a nanoparticulelor. Prin revenirea la fundamentele dezvoltării nanomedicinei, laboratorul intenționează să aprofundeze înțelegerea mecanismelor de livrare pentru a contribui mai eficient la avansarea tratamentelor clinice pentru cancer.

Această cercetare deschide posibilități pentru avansuri viitoare în îngrijirea sănătății cancerului, sugerând că descoperirile privind celulele endoteliale pot fi relevante și pentru alte tipuri de tumori solide, nu doar pentru cancerul mamar.

sursa: News Medical

Data actualizare: 22-05-2024 | creare: 22-05-2024 | Vizite: 160
Bibliografie
Transportation of cancer nanomedicines into solid tumors, link: https://www.news-medical.net/news/20240520/Transportation-of-cancer-nanomedicines-into-solid-tumors.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!