Tratamentul cancerului prin inhibarea metabolismului celular

©

Autor:

Tratamentul cancerului prin inhibarea metabolismului celular

De cele mai multe ori tratamentele pentru cancer sunt greu de suportat, nu mereu eficiente și costisitoare. Aceste lucruri i-au îndemnat pe oamenii de știință să continue cercetările în vederea descoperirii unui tratament nou.
The American Cancer Society anunța la începutul anului 2020 că se așteaptă la o creștere a cazurilor noi de cancer față de anul precedent.

Deși marea majoritate a cancerelor beneficiază de tratamente moderne și cu eficiență sporită, este binecunoscut faptul că există cazuri în care, pe lângă tratarea bolii primare, sunt necesare și tratamente pentru a preveni răspândirea bolii la alte organe.

Pornind de la acest deziderat, oamenii de știință de la UC Santa Barbara au desfășurat un studiu pentru a identifica mecanismul de diseminare al celulelor canceroase. Speranța acestui grup științific este că după identificarea mecanismului molecular, aceștia vor reuși să găsească un mod de a îl inhiba și astfel nu ar mai putea fi transmis semnalul pentru proliferare celulară. Totodată, se urmărește întreruperea metabolismului celulelor canceroase, astfel încât acestea să ajungă la stadiul de apoptoză (moarte programată).

Ultimele decenii au adus noi terapii de succes în rândul pacienților chimiotratați. Principiul chimioterapiei are la bază sistarea metabolismului celular și inhibarea multiplicări celulare. Potrivit Prof. Zakarian, unul dintre autorii studiului, obiectivul lucrării este de a identifica modul în care celulele își procură energia necesară pentru a își realiza funcțiile.

Molecula folosită în acest experiment științific derivă din plante marine - Xestospongin B (XeB).
Reticulul endoplasmatic este un organit celular implicat în transportul și înmagazinarea moleculelor, precum și în sinteza lipidelor, a proteinelor și a acizilor nucleici.

Această structură moleculară poate inhiba inozitol-trifosfat (IP3), de pe reticulul endoplasmatic, responsabil de transportul calciului de la reticulul endoplasmatic la mitocondrii. Problema ridicată de autori este greutatea cu care această moleculă poate fi găsită, fapt pentru care se încearcă sintetizarea ei în laborator.

În mod normal sursa de energie a celular este reprezentată de ATP și alți intermediari metabolici generați de mitocondrii. Pentru formarea acestora, mitocondria are nevoie de calciu de la nivelul reticulului. Rezultatele studiului prezintă modul în care XeB poate întrerupe transportul ionului de calciu de la reticulul endoplasmatic către mitocondrii și astfel sistează producerea de energie.

Mitocondriile nu reușesc astfel să își îndeplinească funcțiile având un metabolism modificat iar rezultatul final al acestui scenariu este moartea celulelor canceroase.

Deși acest efect a fost observat și la nivelul celulelor normale, acesta pare nesemnificativ comparativ cu celulele canceroase care devin vulnerabile în lipsa surselor de energie. Prin urmare celulele canceroase suferă un proces de moarte celulară în timp ce celulele normale se vor reface treptat.

Rezultatele satisfăcătoare obținute, au determinat grupul de cercetători să continue studiile, considerând că inhibarea acestui mecanism ar putea reprezenta o nouă formă de terapie îndreptată chiar și asupra unor subtipuri de cancere chimiorezistente.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 28-07-2020 | creare: 28-07-2020 | Vizite: 466
Bibliografie
Cancer metabolic pathway identified as target for therapy, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/07/200721132844.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Emisia de lumină de înaltă frecvență ar putea combate cancerul
  • Un burete de mare poate ajuta la tratamentul împotriva cancerului
  • Combinația dintre o dietă care mimează postul negru și vitamina C poate fi eficientă împotriva anumitor tipuri de cancer
  •