Tristețea sporește șansele de a fuma
Autor: Teodorescu Mihai

Cercetătorii de la Universitatea Harvard au analizat rolul pe care emoÈ›iile îl au în comportamentul adictiv al fumătorilor, descoperind că tristeÈ›ea creÈ™te adesea pofta oamenilor de a fuma, fiind unul dintre cei mai importanÈ›i factori declanÈ™atori ai dependenÈ›ei de tutun.
Studiul oamenilor de È™tiință de la Harvard, publicat în revista È™tiinÈ›ifică Proceedings of the National Academy of Sciences foloseÈ™te datele obÈ›inute în urma sondării a mii de fumători, pe perioada a aproximativ douăzeci de ani, dar È™i date obÈ›inute în urma testelor de laborator. Cercetătorii au utilizat tehnici specifice È™i distincte de testare, rezultatele fiind asemănătoare în cadrul fiecărei acÈ›iuni întreprinse. Sondajele de opinie, experimentele de cauzalitate È™i studiile experimentale au demonstrat că tristeÈ›ea îi face pe fumători să devină mai nerăbdători să fumeze.
„ÎnÈ›elepciunea convenÈ›ională în domeniu a fost aceea că orice tip de sentimente negative, fie că este furie, dezgust, stres, tristeÈ›e, frică sau ruÈ™ine, ar face persoanele mai susceptibile să utilizeze un drog adictiv. Lucrările noastre sugerează că realitatea este mult mai nuanÈ›ată decât ideea de „a te simÈ›i rău, a fuma mai mult”. Mai exact, descoperim că tristeÈ›ea pare a fi un declanÈ™ator deosebit de puternic al consumului de substanÈ›e dependente”, a declarat Charles A. Dorison, unul dintre autorii studiului.
DependenÈ›a de tutun reprezintă una dintre principalele probleme de sănătate globală, atât din punct de vedere medical, cât È™i economic. Anual, aproape jumătate de milion de oameni îÈ™i pierd viaÈ›a din cauza afecÈ›iunilor pulmonare, în timp ce sume importante de bani sunt investite pentru acordarea de asistență medicală. În multe țări dezvoltate din punct de vedere economic, inclusiv în Statele Unite ale Americii, consumul de tutun este principala cauză de deces prevenibil. În ciuda numeroaselor campanii derulate împotriva tutunului de organizaÈ›iile de sănătate, lupta cu epidemia fumatului este departe de rezolvare, prognosticul pe termen lung nefiind unul favorabil.
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Vaporii țigării electronice, toxici pentru cavitatea orală
- Ketamina și terapia psihologică - utile pentru alcoolici în procesul de abstinență
- Consumatorii de droguri ilicite au riscuri mai mari de a dezvolta fibrilație atrială
- Un studiu arată eficacitatea și siguranța Citizinei drept terapie de renunțare la fumat
- Despre flegma
- Dureri de cap, ameteli... zilnic
- Prietenul meu nu vrea sa renunte la fumat
- Probleme cu tensiunea (cred)
- La radiografia pulmonara se vede daca fumez?
- Sunt fumatoare si am o durere in gat care ma ingrijoreaza de ceva vreme
- Fumatul cauzeaza impotenta
- Ameteli cumplite
- Fumatul la diabetici