Umărul blocat sau înțepenit

©

Autor:

Umărul blocat sau înțepenit

În termeni medicali, umărul blocat se numește capsulită adezivă, manifestată clinic printr-o senzație dureroasă apărută în cadrul unei imposibilități de realizare a mișcărilor fiziologice ale articulației scapulo-humerale.

Cauzele apariției umărului înghețat

În general, mecanismul declanșator al umărului înțepenit este unul de inflamație a țesuturilor ce înconjoară articulația, acesta reprezentând totodată și motivul pentru care această afecțiune este însoțită de durere locală, exacerbată de încercarea de realizare a unor mișcări cu umărul respectiv. În ciuda faptului că, până în prezent, etiologia apariției acestei afecțiuni articulare nu este pe deplin cunoscut, există numeroși factori de risc ce pot predispune o persoană la declanșarea limitării mișcărilor umărului. (1)

Printre acestea, cele mai comune sunt:

  • operații la nivelul umărului în antecedente;
  • lovituri la nivelul umărului;
  • sindrom dureros regional;
  • tulburări tiroidiene;
  • boala Parkinson;
  • diabetul;
  • cancer. (1, 2)


În ce constă?

Umărul înțepenit este însoțit deseori de o serie de simptome specifice, dintre care cele mai comune este sunt durerea și impotența funcțională. În cadrul acestei afecțiuni, inflamarea capsulei articulare determină apariția unor leziuni cicatriciale numite adeziuni, în special dacă acesta nu este îngrijit timp îndelungat. Ulterior acestui stadiu, capsule devine din ce în ce mai tensionată și prezintă o mobilitate scăzută, fenomen ce determină apariția durerilor locale, în acest stadiu afecțiunea căpătând denumirea de capsulită adezivă. (2)

De asemenea, unul dintre semnele reprezentative pentru această afecțiune este reprezentat de imposibilitatea realizării unor mișcări care, anterior lezării articulației scapulo-humerale, nu ar fi pus probleme. Spre exemplu, în cazurile severe, persoanele care suferă de umăr blocat nu se mai pot îmbrăca singure, deoarece ridicarea mâinilor nu mai este posibilă, și nu mai pot întinde brațele pentru a ridica obiecte. (3)

Când să apelăm la medic?

Cu toate că o anomalie la nivelul umărului este ușor de detectat, întrucât limitează activitățile de zi cu zi, iar capsulita adezivă implică și o durere puternică în zona articulației umărului, diagnosticul de precizie poate fi pus doar de un medic. Acesta poate evalua gradul de imobilitate al umărului afectat printr-o serie de teste specifice, precum aprecierea capacității de atingere a umărului opus cu mâna. (4)

De asemenea, în vederea diagnosticării umărului înțepenit se utilizează deseori examene imagistice, prin care se pot observa leziunile centurii scapulare sau semne precoce de artrită, astfel încât examenul clinic pe care medicul îl face să includă și alte afecțiuni care prezintă simptome comune cu umărul blocat. (3)

Tratament

Cheia tratamentului acestei afecțiuni este obținerea unui grad de mobilitate mai mare al umărului afectat și o reducere a durerii resimțite din cauza inflamației. De obicei, medicul sfătuiește pacienții să efectueze o serie de exerciții fizioterapice în vederea întinderii capsulei articulare, aceste exerciții putând fi făcute acasă. De asemenea, pentru a reduce inflamația și, prin urmare, durerea, se pot folosi o serie de stimuli fizici ce ameliorează senzația de neplăcere, precum gheața, căldura, stimularea electrică sau ultrasunetele. (5, 6)

Medicația specifică reducerii durerii este reprezentată de ibuprofen și acid acetilsalicilic (aspirină), acestea având un rol important în scăderea gradului de inflamație locală. Cu toate acestea, în cazul în care durerile sunt destul de puternice încât să afecteze somnul, medicul poate prescrie și alte substanțe analgezice precum opioidele, sau antiinflamatoare steroidiene precum prednisolul.

În cazurile extreme, atunci când umărul blocat a fost ignorat o perioadă lungă de timp, iar leziunile cicatriciale sunt severe, se poate apela la intervenții chirurgicale prin care se obține o îndepărtare a țesuturilor patologice apărute în urma inflamației. Aceste intervenții sunt realizate cu ajutorul artroscopului, iar pacienții pot începe ulterior exercițiile fizice terapeutice în aceeași zi, deoarece gradul de invazitate al operației nu este ridicat. (1)

Prognostic

Umărul blocat nu este o afecțiune care să se poată remite în intervale de timp scurte, întrucât durata persistenței simptomelor acestuia variază între un an și trei ani și jumătate, media fiind de aproximativ 30 de luni. De asemenea, din punct de vedere statistic, persistența prelungită a acestei anomalii duce la afectarea umărului opus în maximum cinci ani, la 15% dintre pacienți. (nhs)

Printre complicațiile pe care le pot întâlni pacienții ce suferă de capsulită adezivă se numără:

  • lezarea tendonului mușchiului biceps;
  • durere ce persistă timp îndelungat;
  • imobilitate prelungită;
  • fractura humerusului. (2, 6)


Prevenirea apariției capsulitei adezive

Umărul blocat poate fi prevenit dacă pacienții ce resimt un anumit grad de durere sau de imobilitate la nivelul acestuia apelează la un medic pentru ca acesta să examineze articulația scapulo-humerală. De asemenea, cu toate că acest sfat este valabil pentru toate persoanele, o atenție sporită este necesară la pacienții care prezintă diabet, afecțiuni tiroidiene sau alți factori predispozanți, astfel încât riscul de dezvoltare a umărului înțepenit să scadă considerabil. (6)


Data actualizare: 03-08-2022 | creare: 03-08-2022 | Vizite: 762
Bibliografie
1. Frozen Shoulder, https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/frozen-shoulder
2. Mezian K, Coffey R, Chang KV. Frozen Shoulder. [Updated 2022 Jun 5]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-.
3. Frozen Shoulder, https://www.healthline.com/health/frozen-shoulder#symptoms
4. Frozen Shoulder, https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/muscle-bone-and-joints/conditions/frozen-shoulder
5. Frozen Shoulder, https://www.nhs.uk/conditions/frozen-shoulder/
6. Frozen Shoulder, https://medlineplus.gov/ency/article/000455.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Umarul dislocat - primul ajutor
  • Umăr dislocat - explicații și sfaturi
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum