Un medicament antisedativ poate reduce daunele produse de cancer asupra tractului gastrointestinal

©

Autor:

Un medicament antisedativ poate reduce daunele produse de cancer asupra tractului gastrointestinal
Inhibarea activității receptorului GABBA, cu ajutorul medicamentului antisedativ Flumazenil, recent aprobat de către Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA, ar putea atenua efectele secundare gastrointestinale comune produse de tratamentele împotriva cancerului, arată un studiu publicat recent în Journal of Experimental Medicine. Studiul indică faptul că inhibarea activității receptorului GABBA protejează celulele stem intestinale de efectele toxice ale radioterapiei și chimioterapiei.
Celulele stem intestinale, responsabile cu protejarea tractului gastrointestinal, sunt extrem de sensibile la tratamentele împotriva cancerului, care le pot modifica ADN-ul și într-un final distruge, cu consecințe importante asupra sănătății gastrointestinale. Reacțiile adverse apărute în urma pierderii celulelor stem intestinale pot persista pentru perioade lungi de timp și pot determină limitarea posibilităților de tratament, cu afectarea calității vieții pacienților.

Pentru a identifica soluții de atenuare a daunelor produse de tratamentele pentru cancer împotriva celulelor stem intestinale, cercetătorii de la Universitatea Shandong au efectuat o serie de experimente pe șoareci de laborator, în urma cărora au identificat o creștere a nivelurilor unei proteine găsite în celulele stem, numită GABRA1, după expunerea șoarecilor la radiații sau la medicamente de chimioterapie. Proteina GABRA1, o componentă a receptorului GABAA, a modificat structura ADN a celulelor stem intestinale, iar inhibarea receptorului GABAA a oferit protecție împotriva efectelor secundare toxice ale terapiilor împotriva cancerului.

Datele din studiul actual sugerează că inhibarea receptorului GABAA reprezintă o strategie promițătoare care ar putea permite limitarea potențialelor efecte dăunătoare ale terapiilor anti-cancer asupra tractului gastrointestinal. Cu toate acestea, la momentul actual nu poate fi recomandată administrarea de Flumazenil pacienților tratați pentru cancer, deoarece sunt necesare studii de tolerabilitate ale medicamentului.

sursa: News Medical
foto: În comparație cu un control (stânga), tratamentul cu radiații (centru) distruge structura intestinului subțire al șoarecelui. Dar o mucoasă intestinală sănătoasă este menținută în prezența unui inhibitor al receptorului GABAA (dreapta). © 2022 Zhang et al. Originally published in Journal of Experimental Medicine. https://doi.org/10.1084/jem.20220541

Data actualizare: 22-09-2022 | creare: 22-09-2022 | Vizite: 228
Bibliografie
FDA-approved anti-sedative could alleviate common side effects of cancer treatments, link: https://www.news-medical.net/news/20220920/FDA-approved-anti-sedative-could-alleviate-common-side-effects-of-cancer-treatments.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • STUDIU: Lisinopril și carvedilol ar putea preveni toxicitatea cardiovasculară la pacientele cu cancer mamar
  • Terapia cancerului: progresele înregistrate în ultimii ani, prezentate de cercetători
  • Combinarea virusurilor modificate cu nanomaterialele revoluționează terapia cancerului
  •