Un mineral natural permite o nouă abordare în imagistica cu raze X

©

Autor:

Un mineral natural permite o nouă abordare în imagistica cu raze X
Cercetătorii de la Universitatea din Turku au descoperit o nouă metodă de imagistică bazată pe abilitățile de colorare ale hackmanitei, un mineral natural semiprețios. Grupul internațional de cercetători a aflat, de asemenea, cum și de ce hackmanitul își schimbă culoarea după expunerea la raze X.
Hackmanitul, cunoscut pentru capacitatea sa de a-și modifica culoarea în urma expunerii la lumina UV, este un mineral natural care strălucește în întuneric. În studiul echipei de cercetători finlandezi, abilitățile de colorare ale mineralului au fost studiate sub expunerea la raze X. „Studiile anterioare au oferit informații cu privire la modul în care hackmanitul își schimbă culoarea după expunerea la raze X, însă fără a explica clar de ce și cum a apărut această colorare și dacă această caracteristică ar putea fi utilă cumva”, spune Docent Mika Lastusaari de la Universitatea din Turku.

Grupul de cercetare condus de Lastusaari creează hackmaniții sintetic, ceea ce le permite să controleze proprietățile materialului și să îl adapteze pentru diferite utilizări, prin adăugarea sau înlocuirea atomilor în structura de bază a materialului. „În această cercetare, am studiat comportamentul a patru tipuri de hackmanite sintetice la expunerea la raze X. Toate probele au fost surprize pozitive și am putut primi informații valoroase despre modul în care adăugarea unor atomi diferiți în structura de bază a materialului are impact asupra abilităților de colorare”, explică unul dintre co-autori, Sami Vuori, doctorand în cadrul Universității din Turku.

Potrivit cercetătorilor, hackmanitul poate fi considerat un material miraculos, datorită numeroaselor posibilități de utilizare. În urma studiului, domeniul de utilizare al mineralului va include, de asemenea, imagistica cu raze X. „Utilizarea hackmanitei pentru imagini are avantajul că nu necesită instrumente costisitoare de analiză pentru ca imaginea să fie văzută: puteți vedea imaginea cu ochii dvs. și o puteți înregistra cu o cameră”, explică medicul Isabella Norrbo, care și-a scris teza de doctorat despre hackmaniți.

sursa: Science Daily
foto.: Sami Vuori

Data actualizare: 04-08-2021 | creare: 04-08-2021 | Vizite: 315
Bibliografie
Natural mineral hackmanite enables new method of x-ray imaging, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/08/210802140137.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: