Menținerea siluetei, mai dificilă azi decât în anii ’80

©

Autor: Redacția ROmedic

Menținerea siluetei, mai dificilă azi decât în anii ’80
Greutatea corporală este influențată de numeroși factori, pe lângă alimentația și nivelul de activitate fizică. Unul dintre aceștia este decada în care ne naștem, consideră autorii unui studiu recent, cercetători în cadrul Universității York din Canada. Aceștia au observat că este mai greu pentru adulții de astăzi să-și mențină silueta decât cei de acum 20-30 de ani, în condițiile în care standardele privind alimentația și activitatea fizică sunt aceleași.

Studiul a constat în analiza datelor provenind de la 36 377 de indivizi din SUA, în perioada 1971-2008. S-a observat că indexul de masă corporală mediu era cu 2.3 kg/m2 mai mare în 2006 comparativ cu 1988, chiar dacă nivelul de activitate fizică și aportul caloric erau aproximativ aceleași.

Eliminând acești doi factori, ar rezulta că indivizii au în medie o greutate cu 5% mai mare decât în anii ’80, o concluzie pe care cercetătorii nu au reușit încă să o explice, insă au propus trei posibile teorii:
  • expunerea din ce în ce mai ridicată la anumite substanțe chimice (ex: pesticide);
  • numărul tot mai mare de prescripții de medicamente (creștere cu aproximativ 10% față de anii ’80 în SUA);
  • o modificare la nivelul microbiomului – un aport mai mare de carne în alimentație ar putea modifica bacteriile din sistemul gastro-intestinal, ce ar putea favoriza luarea în greutate.

Având în vedere aceste aspecte, menținerea unei greutăți optime pare să fie o provocare mult mai mare decât era în trecut.

Sursa: ScienceAlert

Data actualizare: 18-02-2019 | creare: 08-10-2015 | Vizite: 3996
Bibliografie
It was easier to stay skinny in the 80s, study finds, link: https://www.sciencealert.com/it-was-easier-to-stay-skinny-in-the-80s-new-study-finds
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Interacțiunile sociale ar putea fi influențate de dorința de a slăbi
  • Aplicații care ajută persoanele supraponderale să reziste tentațiilor alimentare
  • Balon intragastric ce poate fi înghițit - cea mai recentă armă împotriva obezității
  •